Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonsági környezet változásai – elérhető online a tudományos konferencia anyaga

Szöveg: MH Transzformációs Parancsnokság |  2021. augusztus 24. 16:51

Az MH Transzformációs Parancsnokság Honvéd Tudományos Kutatóhely a múlt év óta, a járványügyi szabályozások nyomán az online térbe áthelyezve tudta megtartani konferenciáit. Így volt ez a május 5-én megrendezett „A biztonsági környezet változásai” című konferencia esetében is.

A Magyar Honvédség keretein belül úttörő kezdeményezésnek számító on-line esemény tudományos szakmai célkitűzése az volt, hogy az előadásokon keresztül rávilágítson a hatalmi rend multi-dimenzionális változásaira, valamint fontos ismereteket nyújtson a Magyar Honvédség vezetése részére, a magyar haderő geostratégiai-geopolitikai készségei fejlődését szolgáló döntéshozatali folyamatokban. A konferencia egyben tájékoztatás és konzultáció helyszínéül is szolgált a biztonsággal kapcsolatos tudományos élet Magyar Honvédségen kívüli szereplőivel.

konferencia 2

Dr. Böröndi Gábor altábornagy Magyar Honvédség jövőjét taglaló nyitó gondolatait követően a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára, dr. Németh Gergely tartott előadást a magyar védelmi szektor transzformációját befolyásoló tényezőkről.

Dr. Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője a poszt-hegemoniális világrendről szóló előadásában fejtette ki az elmúlt évtizedek nemzetközi biztonsági változásait. A kutatóintézet képviseletében Etl Alex az Egyesült Államok európai katonai jelenlétének átalakulásáról, Kemény János az iraki konfliktusról, Csiki Varga Tamás Németország geostratégiai helyzetéről, Rácz András pedig Oroszország északi-sarkvidéki térségre vonatkozó polgári és katonai célkitűzéseiről tartott előadást.

konferencia 3

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviseletében szintén neves szakértőket köszönthettünk az előadók sorában: dr. Kaiser Ferenc a Trump-kormányzat négy évét elemezte az USA erőkivetítési képességeinek változása tükrében, Remek Éva pedig a multilateralizmus elméletét fejtette ki.

A Magyar Hadtudományi Társaság képviseletében dr. Nagy László nyugállományú ezredes Oroszország poszt-szovjet térségben tapasztalható reintegrációs törekvéseit, dr. Marsai Viktor, a Migrációkutató intézet vezetője pedig a túlnépesedés és a dzsihád kapcsán a Száhel-övezet biztonsági kihívásait mutatta be. A Külügyi és Külgazdasági Intézet képviseletében dr. Wagner Péter és dr. Eszterhei Viktor vezető kutatóit üdvözölhettük az előadók között.

A konferencián a Pécsi Tudományegyetem, a Corvinus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktorandusz hallgatói is tartottak előadásokat. Az ilyen jellegű tudományos konferenciák a Magyar Honvédség keretén belül, illetve azon kívül zajló civil tudományos kutatások eredményeinek kölcsönös megosztásával és felhasználásával biztosítják a biztonság, mint össztársadalmi szükséglet folyamatos fejlesztését.

konferencia 1

Annak érdekében, hogy a konferencia tapasztalatait, az ott létrejött tudományos eredményeket a szélesebb szakmai közönség is hasznosítani tudja, a rendezvény előadásainak videóanyagát az MH Transzformációs Parancsnokság – a katonai szervezésű konferenciák történetében szintén úttörő módon – elérhetővé tette a Youtube videóportálon. Az előadások anyaga elérhető online az alábbi linken, illetve a kiadás előtt álló külön tanulmánykötetben is.

A kutatóhely már nagy erőkkel szervezi a következő, novemberben megrendezendő tudományos konferenciáját, amelynek címe : „Katonák és a hibrid hadviselés” lesz.