Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A bölcsesség az időseké”

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Tóth László |  2021. október 1. 21:47

Az idősek világnapja alkalmából rendezett jótékonysági koncertet a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány és az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár a Stefánia Palota Kulturális központban, október 1-jén, pénteken. Az esten az MH Központi Zenekar lépett fel, Szabó Imre alezredes vezetésével.

TOT_8252

1991 óta, az ENSZ javaslata alapján minden év október elsején a világ számos országában megtartják az idősek világnapját. 2014 óta a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány is megemlékezik ezen a napon az idősekről egy jótékonysági koncert formájában. Nagy Szilvia Annamária őrnagy, az alapítvány elnöke a rendezvényen tartott beszédében hangsúlyozta: különösen fontos, hogy változó világunkban nem csupán gondolatokban, hanem tettekben is ki tudjuk fejezni hálánkat és megbecsülésünket a körülöttünk élő idős emberek és bajtársak felé.

TOT_8240

„Bár a jövő a fiataloké, a bölcsesség az időseké, és erre a megszerzett bölcsességre nekünk nagy szükségünk van. Az idősek világnapja kiváló alkalom arra, hogy felülvizsgáljuk irányukba tanúsított, néha-néha bizony elmaradó gondoskodásunkat. A mindennapi tennivalók mellett sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy elfeledkezzünk róla: törődéssel tartozunk feléjük. Pedig a figyelem kijárna mindennap, és nem csupán családi szinten. Egy fontos intelem szerint: ahogy időseinkről gondoskodunk, azzal gyermekeinknek szolgáltatunk példát a tiszteletről és a szeretetről. Tudjuk, érezzük, hogy az idős emberek tiszteletet érdemelnek. Tiszteletünk magában foglalja elfogadásunkat, támogatásunkat, szeretetünket és nagyrabecsülésünket. Kívánom, hogy valamennyien járuljunk hozzá a nemzedékek közötti harmónia, odafigyelés, közösségi gondolkodás és összetartás megteremtéséhez, mely idős embertársaink szívét melegséggel, békességgel tölti meg” – emelte ki az alapítvány elnöke.

TOT_8514

Dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány kuratóriumának tagja, valamint az MH Budapesti Nyugállományúak Klubjának elnöke ünnepi beszédében elmondta, idén lesz harminc éve, hogy október elsején, a világ számos pontján egyszerre tekintik át az időseket leginkább foglalkoztató problémákat és próbálnak választ adni arra a kérdésre, hogyan változik az idős emberek szerepe a modern világ változásával. „Egyre többen vannak a társadalomban nagy élettapasztalattal rendelkező idős emberek, ami a mai fiatal generáció számára növekvő esélyt ad arra, hogy ők is szép kort éljenek meg. Az ősi kultúrákban az időseket nem azért tisztelték, mert fáradtságos életükkel kiérdemelték azt, nem is abból a józan előrelátásból, hogy egyszer én is öreg leszek, hanem azért, mert a lélek még érzékenyebb volt, a szellem nyitottabb és az idős ember óriási élettapasztalatával olyan értéket jelenített meg, mely a fiatalok számára vonzó volt” – emelte ki a nyugállományú dandártábornok.

TOT_8331

Az eseményen – mások mellett – részt vett Szabó István honvédelmi államtitkár; Mudra József ezredes, az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka; Szentmihályi Ilona, az Országos Kórházi Főigazgatóság Ápolásügyi Koordinációs Igazgatóság igazgatója; valamint Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Az esten az MH Központi Zenekarral együttműködve Ress Hajnalka énekesnő is fellépett. A meghívott előadók színvonalas előadást nyújtottak.

A koncertet ingyenesen látogathatta a közönség, azonban a nézőknek lehetőségük volt adománnyal támogatni az alapítvány munkáját.

TOT_8454