Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A CIA egyik legnagyobb fiaskója

Szöveg: Kecskeméti József |  2009. április 20. 6:19

A CIA egy beismerten rossz döntése a mai napig elegendő puskaport szolgáltat Fidel Castro legendájának éltetéséhez: a Commandante vezette kubai kommunista erők 1961 áprilisában alig hatvan óra alatt véget vetettek a Washington által finanszírozott 1500 emigráns Disznó-öbölbeli inváziójának. Az életben maradtak mind egy szálig fogságba estek.

A második világháború befejeztével az egykori szövetségesek azonnal szembefordultak egymással. A nyugati világ és az Amerikai Egyesült Államok növekvő aggodalommal tekintett a Szovjetunió ideológiai térnyerésére, a kommunizmus terjedésére. Washingtont főként a dél-amerikai és a karibi térség eseményei aggasztották. Kubában 1951-ben győzött a forradalom, Fidel Castro hatalomra kerülésével pedig kommunista diktatúra bontakozott ki. Az Egyesült Államok a kezdetektől fogva rossz szemmel tekintett az eseményekre: úgy vélekedtek, potenciális veszélyt jelent számukra, hogy közvetlen szomszédságukban egy olyan államforma jött létre, mely a Szovjetunió potenciális szövetségese lehet. Az országban minden gyárat, üzemet és földet államosítottak. Ez alól nem voltak kivételek az amerikai érdekeltségűek sem. Ezért Washington kezdetben teljes gazdasági embargót rendelt el Kubával szemben.

Elavult technika

1595886305
A kubai forradalom és rendszer megdöntésének ötlete már 1960-ban felmerült. Dwight D. Eisenhower akkori elnök ugyanis egyetértett a CIA azon felvetésével, hogy Fidel Castro megbuktatására kubai menekülteket kell kiképezni és bevetni. Ez nem volt újdonság a hírszerző szervezet eszköztárában, hiszen 1954-ben már hasonló módon szövetkeztek a guatemalai elnök Jacobo Armenz Guzmán hatalmának megdöntésére. A Pluto fedőnevű hadművelet hátterében Richard Mervin Bissel Jr. műveleti igazgató állt, aki teljes egyetértésben cselekedett Allen Dulles CIA igazgatóval. A kubai vezetés megdöntésére szőtt tervek alig három hónappal John F. Kennedy elnökké választása után, 1961 áprilisában kezdtek valóra válni. A CIA megkezdte a menekültek körében az önkéntesek toborzását, akiket aztán elsősorban Guatemalában, Puerto Ricóban és Nicaraguában képeztek ki. Összesen 1511 ember választottak ki, ők alkották a 2506-os Brigádot.

A CIA eredeti tervei szerint a partraszállás Kuba Trinidad nevű városában lett volna, ami 270 kilométernyire található Havannától. Trinidad azért tűnt jó döntésnek, mert amellett, hogy megfelelő kikötői voltak, igencsak közel volt Escrambayhez, ahol a kubai ellenállás egyik központja volt. Később a CIA alternatív terveket dolgozott ki. Március 11-én végül is Kennedy a Disznó-öbölbeli partraszállás mellett döntött. A döntést az is indokolta, hogy a térségben volt egy repülőtér, mely képes volt B-26-os bombázókat fogadni, illetve, hogy a közvetlen amerikai segítségnyújtást könnyebb volt letagadni. A Disznó-öböl 170 kilométernyire volt havannától, a Zapata-félszigeten. A partraszálláshoz az Egyesült Államok meglehetősen elavult technikáiból állított össze egységet. C-64-es és C-54-es szállítógépek, B-26-os bombázók, M-41-es tankok alkották a haderőt. Velük szembe Fidel Castro T-34-eseket, a köznyelvben Sztálin-tankként ismert IS-2-eseket, SU-100-as tankvadászokat és különböző űrméretű ágyukat tudott felsorakoztatni. Kuba légiereje akkoriban B-26-osokból, Hawker Sea Furykból, Lockheed T-33-asokból állt, melyeket még a Batista-rezsimtől örökölt.

Totális vereség

Bár az invázió április 17-én vette kezdetét, annak előkészítése már április 15-én megkezdődött. Ekkor nyolc B-26-os bombázó három hullámban támadott három Havanna közelében található repülőteret. A gépekre a kubai légierő felségjelét festették. Az akcióban a kubai harci gépek mellett egy DC-3-as polgári repülő is megsemmisült. Ugyancsak áldozatul estek más civil eszközök is. Még aznap délelőtt tiltakozott az amerikai agresszió miatt az ENSZ-nél Raúl Roa külügyminiszter. Április 16-án számos ellenállási gócban lángoltak fel a harcok. A Jose Leon és Mererdo Leon vezette csapatból csak négyen maradtak életben. Leonel Martinez csoportját szintén felszámolták a Commandante erői. Osvaldo Ramírezt, aki a Fidel Castro elleni ellenállás egyik vezetője volt elfogták, s röviddel fogságba esése után kivégezték. Másokat sem kíméltek, így esett áldozatul a megtorlásnak egy katolikus ifjúsági vezető Alberto Tapio Ruano is. Ekkor már behajózták a 2506-os Brigádot a találkozási pontra: 60 kilométernyire, délre Kubától.

1595886305
Április 17-én öt békaember, köztük két CIA-ügynök behatolt a Disznó-öbölbe. Az volt a feladatuk, hogy bevezessék azt a négy szállítóhajót az öbölbe, melyek a főerőt – 1300 harcost, tankokat és egyéb eszközöket – szállították a térségbe. Fél hétkor a kubai légierő csapást mért azokra a hajókra, melyek még nem tették partra az embereket. Ebben az akcióban jelentősen megrongálódott a Houston. Ennek ellenére 270 főt sikerült kijuttatni a hajóból, ám közülük 180 vagy megfulladt, vagy közvetlenül a parton harcolt, s esélyük sem volt arra, hogy a szárazföld belsejébe jussanak. Egy órával később a C-64-esekből és C-54-esekből szintén 180 ejtőernyőst dobtak le, közülük némelyikhez nehézfegyverzetet és egyéb technikai eszközöket erősítettek. Ezek nagy része ugyanakkor elveszett: vagy azért, mert a mocsárban landoltak, vagy a brigád tagjai hagyták el azokat, amikor tűzharcba keveredtek. A kubai milícia katonái kilenc órától kezdve érkeztek a térségbe, délre pedig az ifjúsági zászlóalj is több ezer főt vonultatott fel.

Április 18-án a tankokkal megerősített katonaság és a forradalmat támogató nemzetőrség visszavonulásra kényszerítette az emigránsokból álló erőket. Ekkorra már a térségbe érkezett maga Fidel Castro is. A partraszállók segítségére B-26-os bombázók érkeztek, melyek egy iskolabuszokkal álcázott kubai menetoszlopot támadtak meg hagyományos bombákkal, valamint napalmmal. Emiatt a tankokat és egyéb nehézfegyvereket szállító konvoj jelentős késedelmet szenvedett. Április 19-én újabb légicsapást mértek a kubai erőkre, ám az öt B-26-os bombázóból kettőt lelőtt a légvédelem. Később egy légi-őrjáratot indítottak a partraszálló erők támogatására, illetve a kubai cspatok megfélelmlítésére. Az akciókban részt vevő gépekről minden jelzést eltávolítottak az amerikaiak. Mindez azonban nem járt sikerrel: késő délutánra valódi légi támogatás és lőszerutánpótlás hiányában megpecsételődött a 2506-os Brigád sorsa. A hadvezetés az öbölbe vezényelte a USS Essexet, valamint a USS Eatont, hogy a maradék erőket evakuálják. Április 20-án pedig – a vereség beismeréseként – a térségbe vezényeltek két rombolót és egy tengeralattjárót, hogy túlélők után kutasson. Mintegy 30 emigránst tudtak kimenekíteni.

Deszantost élelmiszerért

1595886306
Az alig hatvan óráig tartó ütközetben az emigránsok részéről 1511-en vettek részt. Õket erősítette még két CIA műveleti tiszt. Közülük 200-an haltak meg, 1200-an pedig fogságba estek. A kubaiak közel 20 ezer embert vezényeltek a térségbe. Hivatalos adatok szerint 176-an haltak meg. 4-5 ezer ember pedig vagy megsebesült, vagy eltűnt. A foglyokat Fidel Castro 1961. májusában élelmiszerre akarta cserélni. A Commandante 28 millió dollár értékben kér élelmet. Ezek a tárgyalások azonban a kubai rakétaválság végéig nem vezettek eredményre. 1962. áprilisában engedett szabadon a kubai kormány hatvan beteg, vagy sebesült emigránst. Ezt köveően írta alá Fidel Castro és egy amerikai ügyvéd azt a megállapodást, aminek értelmében 1103 rabot élelmiszerre és gyógyszerre cserélnek. Az 53 millió dollár értékű adomány magánadakozásból gyűlt össze. 1962. december 29-én hazatérési ünnepséget szervezett a 2506-os Brigád tagjainak. Az ünnepségre Miamiban, a focicsapat stadionjában került sor.