Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dicsőség kilencvenhárom éve

Szöveg: Szűcs László |  2012. február 3. 16:33

A magyar katonai térképészet az elmúlt kilencvenhárom évben olyat cselekedett, ami mind a hazai, mind a nemzetközi összehasonlításban kiállja a próbát – mondta Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a katonai térképészet napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen, február 3-án, pénteken Budapesten.

1595931013
Az önálló magyar katonai térképészet megalakulásának 93. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést február 3-án, pénteken Budapesten, az MH Geoinformációs Szolgálatnál. A vendégeket – köztük Orosz Zoltán altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesét, Szabó István mérnök ezredest, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott törzsfőnök-helyettesét, Horváth Gábor Istvánt, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetőjét és Németh Lászlót, a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját – Tóth László okleveles mérnök ezredes, szolgálatfőnök köszöntötte.

Ezt követően felolvasták dr. Benkő Tibor vezérezredesnek, a Honvéd Vezérkar főnökének a katonai térképészet napja alkalmából írt köszöntőlevelét. „A Magyar Honvédség misszióinak eredményes küldetését a katonai térképészet katonaföldrajzi dokumentációval, tájékoztatókkal, információs anyagok biztosításával segíti. Ezen felül katonatérképészek kiküldésével, akik nehéz körülmények között is magas színvonalon végzik szakmai feladataikat. Mindezeket elismerve a Magyarországért Alapítvány kurátorai által felkért és a Magyar Örökség és Európa Egyesület által megerősített bizottság a magyar katonai térképészet teljesítményét történelmi jelentőségűnek ítélte, és azt 2011. december 17-én Magyar Örökség díjjal jutalmazta" – fogalmazott levelében a Honvéd Vezérkar főnöke.

Ü

1595931014
nnepi beszédében Orosz Zoltán altábornagy felelevenítette a katonai térképészet elmúlt 93 évét. Mint elmondta: 1919. február 4-én hadügyminiszteri rendelet hozta létre a Magyar Katonai Térképező Csoportot, s ezzel a rendelkezéssel a magyar katonatérképészek és földmérők több évtizedes törekvései váltak valóra. Megteremtődött a jogi alapja az önálló magyar térképező szervezet kialakításának, intézménnyé válásának. A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese szólt arról is, hogy a második világháború idején szinte minden odaveszett, a munkát az alapoktól kellett újrakezdeni.

A tábornok beszélt az 1950-es évek feladatairól, illetve arról is, hogy 1996-ban a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény kettéválasztotta a polgári és katonai térképészet állami alaptérképekkel kapcsolatos felelősségi köreit.
Orosz altábornagy kiemelte: Magyarország 1999-es NATO csatlakozása következtében felmerült a térkép-átalakítás igénye, amelyet erősített a hagyományos topográfiai térképészeti alapok fokozatos átalakulása is. Az erőfeszítések eredményeként 2004. július 1-el megtörtént a Magyar Honvédségben rendszeresített térképsorozatok cseréje. Ez a folyamat azonban még nem fejeződött be, hiszen a közelmúltban megkezdődött egy új, digitális alapokon nyugvó adatbázis kialakítása, amely a közeljövő topográfiai térképeinek teljes méretaránysorához szolgáltat alapot.

1595931014
„A Magyar Honvédség napjainkban rendkívül komoly és felelősségteljes feladatot teljesít az ENSZ, az Európai Unió és a NATO égisze alatt. A katonai térképészet kezdettől fogva támogatta a misszióban részt vevő katonáink felkészítését" – fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, hozzátéve: jelenleg a libanoni UNIFIL-, valamint az afganisztáni ISAF PRT-missziókban teljesítenek szolgálatot magyar katonatérképészek.

„A magyar katonai térképészet az elmúlt kilencvenhárom évben olyat cselekedett, ami mind a hazai, mind a nemzetközi összehasonlításban kiállja a próbát. Többször is bizonyították, hogy képesek nehéz helyzetben, rossz feltételek mellett is végezni feladatukat, támogatni a honvédelmi feladatokat, szolgálni a hazát" – mondta beszéde végén Orosz Zoltán altábornagy, aki szerint az elmúlt több mint kilenc évtized tevékenységének elismerése nem csak a katonatérképészek öröme, hanem az egész Magyar Honvédség számára is dicsőség.

A katonai térképészet napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával ért véget.

 
1595931014
 
1595931014

 
 Fotó: Rácz Tünde