Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felderítőknek nincs pihenő!

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. december 21. 6:52

Az év végéhez közeledve is mozgalmas az élet az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljnál. A zöldsapkások Zászlóalj Harccsoportba beosztott szakasza minden időt kihasznál, hogy meglévő képességeit fejlessze. December első felében a ZHCS modulelemeként várható feladatokat gyakorolták, mindezt szakasz-összekovácsolással összekötve.

A nem egészen két hétig tartó terepfoglalkozások folyamán alapvető harcászati ismereteket ismételt át a szakasz, mint a felderítő katonák mozgását különböző terepen, adott objektum megközelítését és megfigyelését rejtett figyelőből, járőrözést, útvonal felderítését valamint körletben történő tevékenység gyakorlását. A felderítő katonák feladataikat tűzcsoport, raj majd szakasz szinten hajtották végre. Hogy a gyakorlás életszerűnek tűnjön, gyakran OPFOR csoport bevonására is sor került. Míg az alegység egyik fele járőrözött, addig a másik – az OPFOR- csoport feladata az adott területen történő átjutás volt. A szakasz a tudásáról egy kétnapos zárógyakorlat keretén belül adott számot.

A záró mozzanat fő feladataként az egységnek a Zászlóalj Harccsoport részére kellett körletet felderítenie. Hogy a szakasz feladata ne legyen egyszerű, az ellenséges diverziós csoportot a felderítő század mélységi szakaszából válogatták ki. Ez egy kitűnő alkalom volt arra, hogy mélységi felderítők is gyakorolhassák ismereteiket. Ami a szakasz motivációját illeti, mi sem bizonyítja jobban, hogy a feladat végén ahelyett, hogy a bázisra siettek volna, visszafelé is az útvonalfelderítés gyakorlására helyezték a hangsúlyt.
A zászlóalj következő feladata az volt, hogy részt vegyen a MH 5. Bocskai István Lövészdandár háromnapos híradó rendszergyakorlásában. Ez az alkalom remek lehetőséget biztosított a dandár alárendeltségébe tartozó 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj elektronikai hadviselés század katonáinak arra, hogy idén utoljára alkalmazhassák elméleti és gyakorlati ismereteiket.

 

A háborúk és konfliktusok nem csak a földön, vízen, levegőben, hanem, az elektromágneses spektrumban is zajlanak. Ezen a szemmel nem látható hadszíntéren tevékenykedik (felfed, lehallgat, rögzít) a saját erők érdekében az elektronikai hadviselés század állománya. Az elektronikai hadviselés képességének alkalmazása nem csak itthon, hanem missziós területen is fontos a saját csapatok információval történő támogatása, valamint az erők és eszközök védelme érdekében.
December hónap záróakkordjaként a MH Központi Kiképző Bázis Katonai Testnevelés és Közelharc Módszertani részleg szakemberei módszertani foglalkozást tartottak a felderítő zászlóaljnál. A felkészítés célja az volt, hogy a zászlóalj állományából olyan katonák tanulják meg és oktassák a katonai közelharcot, akik szakmailag képesek a bemelegítéstől kezdve a küzdelmekig megtervezni és levezetni a speciális foglalkozásokat. A négy lépcsős felkészítés első lépését hajtották most végre a módszertani részleg szakemberei. A közel 80 órás felkészítés végén a felkészített „kiképzők" elméleti és gyakorlati vizsgán adnak tanúbizonyságot tudásukról.

A felkészítés a 2010-es VASAKARAT közelharc tábor kezdetéig befejeződik, így akik sikeres vizsgát tesznek, jogosítványt kapnak arra, hogy a katonai közelharc és kézitusa fogásait oktathassák a saját alegységüknél, illetve közülük kerülnek majd ki az oktatók és felkészítők is.

Ami a sportversenyeket illeti, a felderítők számára termékeny volt az idei év. Több sporteseményen is dobogós helyeket értek el.