Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A finnek többsége ellenzi a NATO-csatlakozást

Szöveg: honvedelem.hu / Magyar Rádió |  2010. április 7. 6:55

A finnek többsége nem támogatja országa csatlakozását a NATO-hoz, mert úgy gondolja, a katonai szervezet olyan konfliktusokba rángatná bele, amelyek nem érintik Finnországot – derült ki egy kedden közzétett felmérésből. A megkérdezettek 56 százaléka ellenzi Finnország NATO-tagságát, míg 26 százalék támogatná a csatlakozást.

Az ellenzők tábora némi növekedést mutat a témában készült legutóbbi közvélemény-kutatáshoz képest: 2009 februárjában még csak 53 százalék utasította el a NATO-csatlakozás lehetőségét. A válaszadók 75 százaléka tartott attól, hogy NATO-tagként Finnország kénytelen lenne belefolyni olyan konfliktusokba, amelyekhez egyébként nincs köze. Ezenkívül 61 százalék azt is problémának tartotta, hogy a csatlakozás esetleg káros hatással lehet a finn-orosz kapcsolatokra.

A szomszédos Svédországhoz hasonlóan Finnország sem tagja a NATO-nak, de ettől függetlenül 150 katonát állomásoztat Afganisztánban a NATO vezette nemzetközi erők kötelékében. A finn kormány egy éven belül 200-ra akarja növelni az ázsiai országban szolgálatot teljesítő katonáinak számát.