Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medvegyev hivatalos látogatáson Pozsonyban

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 7. 8:48

Az orosz államfő kétnapos hivatalos látogatásra kedd este Pozsonyba érkezett. Dmitrij Medvegyevnek ez az első hivatalos látogatása Szlovákiában. Útjára Szergej Lavrov külügyminiszter is elkísérte. A szlovák-orosz politikai és gazdasági tárgyalásokra szerdán kerül sor.

Medvegyev, illetve vendéglátója, Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök jelenlétében nyolc kétoldalú szerződést és emlékeztetőt is aláírnak. Az orosz államfő Robert Fico kormányfővel és Pavol Paska házelnökkel is találkozik.

Medvegyev szerdán délután a Slavín-hegyen ünnepélyesen megkoszorúzza azt az emlékművet, amelyet a Pozsony felszabadításáért vívott harcokban elesett szovjet katonák tiszteletére emeltek.

A két államfő közös szlovák-orosz nyilatkozatot ad ki a II. világháború befejezésének 65. évfordulója alkalmával. A TA3 hírtelevízió értesülése szerint ebben állítólag elítélik a háború utáni rendezés megkérdőjelezésére irányuló kísérleteket.

Az orosz államfő keddi programjának egyetlen pontját a díszvacsora jelenti, amelyet Gasparovic ad tiszteletére a Grassalkovich-palotában.

Medvegyev szerdán este Pozsonyból Prágába repül, ahol csütörtökön délben Barack Obama amerikai államfővel együtt aláírja az új nukleáris leszerelési szerződést (START-III).

Az orosz elnök látogatása alkalmával Pozsonyban szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, közlekedési korlátozásokat vezettek be. A biztonságra mintegy ezer rendőr felügyel.