Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia erők az afgánoknak adták át egyik támaszpontjukat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 1. 18:46

Az Afganisztánban állomásozó francia erők kivonásának újabb lépéseként július 31-én, kedden átadták az ellenőrzést az afgán haderőnek a Kabul közelében fekvő Surobi járás felett az ottani támaszponttal együtt.

Francois Hollande francia államfő azt akarja, hogy a jelenleg Afganisztánban állomásozó 3400 katonából 2000 ez év végéig térjen vissza Franciaországba. A maradók dolga részben a francia felszerelés – benne mintegy 900 páncélozott jármű és 1400 konténer – hazaszállításának segítése, részben afgán katonák kiképzése lesz. Harcoló francia alakulat nem marad az ázsiai országban.

A kedden átadott torai bázison mintegy 600 francia katona állomásozott. Felüket Kabulba küldték és ők augusztus végéig visszatérnek Franciaországba, 200-ból az afgán hadsereget segítő gyorsreagálású erő lesz, százan pedig Surobiban egy harcállásponton maradnak.

A NATO tervei szerint a külföldi csapatok 2014 végéig hagyják el Afganisztánt. A koalíció az afgán lakosság 75 százaléka által lakott területeken már megkezdte a feladatok átadását az afgán hadseregnek, és 2013 közepére az ország egész területén az afgán haderőé lesz a vezető szerep. A NATO csapatai csak támogatják az afgán hadsereget, amelynek létszáma a tervek szerint ez év második felében eléri a 352 ezret.