Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: Egyiptom elkötelezte magát a demokrácia mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 1. 19:59

Egyiptom elnöke és katonai vezetője arról biztosította Leon Panetta amerikai védelmi minisztert a Kairóban július 31-én, kedden folytatott tárgyalásaikon, hogy országukat a teljes demokrácia felé kormányozzák.

„Nyilvánvaló, hogy Egyiptom a forradalom nyomán elkötelezett egy demokratikus kormányzat megteremtésében" – mondta Leon Panetta újságíróknak, miután tárgyalt Mohamed Murszi államfővel és Mohamed Huszein Tantávival, a Legfelső Katonai Tanács elnökével.

Panetta elmondta: mindkét vezető biztosította őt arról, hogy Egyiptom folytatja együttműködését az Egyesült Államokkal az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni küzdelemben.

Az amerikai politikus kedden érkezett Kairóba azzal a céllal, hogy biztosítékot kapjon Egyiptomtól, hogy az ország továbbra is Washington katonai partnere marad, miközben a Közel-Keleten politikai zűrzavar uralkodott el és növekszik az aggodalom az iráni nukleáris ambíciók miatt.

Panetta egyhetes észak-afrikai és közel-keleti látogatása kezdetekor azt mondta újságíróknak, hogy szorgalmazni fogja az egyiptomi vezetésnél, hogy „a kormányon belül a lehető legszélesebb koalíciót teremtsék meg".

Az ország első szabad választásokon hatalomra jutott államfője fogadkozott, hogy minden egyiptomiért tevékenykedik majd. Bírálói számára azonban a kormányalakítás egy havi késedelme annak bizonyítéka, hogy Murszi vonakodik elfogadni azokat a kompromisszumokat, amelyek nyomán politikai riválisait tárcákhoz segítené.

Az amerikai védelmi miniszter Kairóból Izraelbe utazott tovább, és a zsidó állam vezetőivel folytatott tárgyalásain az iráni atomlétesítmények elleni potenciális izraeli támadás lesz az egyik fő téma. Szó lesz majd a rövid hatótávolságú rakéták hatástalanítására kidolgozott Vaskupola elnevezésű izraeli légvédelmi rendszer kiépítéséről is.