Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A gázai segélyflottilla elleni izraeli támadás háborús ok volt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 13. 8:29

A török kormányfő szerint a gázai segélyflottilla elleni tavalyi izraeli támadás háborús ok volt, de országa türelmet tanúsított és tartózkodott bármilyen akciótól. Recep Tayyip Erdogan azelőtt nyilatkozott az al-Dzsazíra hírtévének, hogy szeptember 12-én hétfőn hivatalos látogatásra Egyiptomba indult. Útjának egyik célja tovább növelni országa tekintélyét az arab világban, amely már amúgy is jelentős, többek között azért, mert nemzetközi szinten kihívást intézett Izraelhez.

Erdogan térségbeli körútjának keretében felkeresi Tunéziát és Líbiát is: mindkét országban népfelkeléssel űzték el az egyeduralkodó vezetőket.

A gázai segélyflottilla elleni, kilenc török halálát követelő izraeli támadással kapcsolatban Erdogan korábban hangoztatta, hogy a rajtaütés nemzetközi vizeken történt és ezért törvénytelen.

Most azt mondta, “a támadás háborús ok volt, de úgy határoztunk, hogy Törökország nagyságával összhangban cselekszik és türelmes lesz".

Egy kérdésre válaszolva Erdogan azt felelte, hogy a török hadihajók fő feladata a török hajók védelme. Törökország szeretne humanitárius segélyt szállítani a Gázai övezetbe, s ezt szerinte immár nem éri majd támadás, ahogy ez korábban megesett a segélyflottillával.

Izrael közölte, hogy továbbra is blokád alatt tartja a Gázai övezetet, de azt is, hogy szeretné csökkenteni a feszültséget korábbi szövetségesével, Törökországgal.

Móse Jaalon izraeli miniszterelnök-helyettes egy terrorizmusellenes konferencián hétfőn Tel-Avívban azt mondta: nem érdekük a viszony romlása Törökországgal. Aggasztja őket ez a magatartás, ami csak bátorítja a terrorcsoportokat. Éppen ezért arra szólítják fel Erdogant, hogy váltson irányt.

A tavaly májusi izraeli támadásban nyolc török és egy török születésű amerikai halt meg. Az ENSZ egy jelentésében azt állapította meg, hogy túlzott volt a Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottilla elleni akció. A dokumentum szerint ugyanakkor a nemzetközi jog szempontjából jogos a Hamász radikális palesztin szervezet ellenőrzése alatt álló terület elleni blokád.

Törökország nemrégiben kiutasította az ankarai izraeli nagykövetet és befagyasztotta védelmi együttműködését Izraellel azért, mert a zsidó állam nem hajlandó bocsánatot kérni a történtekért.