Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A háborús bűnös tiltakozik kitoloncolása ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 3. 9:00

A súlyos háborús bűnökkel vádolt John Demjanjuk, akiről feltételezik, hogy a treblinkai koncentrációs tábor “Rettegett Ivánként” hírhedtté vált őre volt a második világháborúban, kérelmezte az illetékes amerikai hatóságtól, hogy emberiességi okokból állítsák le Németországba való kitoloncolásának eljárását.

Rossz fizikai állapotára hivatkozott, és úgy fogalmazott beadványában, hogy “megalázó bánásmód lenne", ha jelen állapotában Németországba toloncolnák. Demjanjuk pénteken tölti be 89. életévét.

A müncheni ügyészség elfogatóparancsot adott ki a múlt hónapban az Egyesült Államokban élő Demjanjuk ellen azzal a váddal, hogy a második világháborúban náci haláltáborok őreként 29 ezer esetben bűnsegéd volt emberölésben. A vád szerint az Ohio államban élő férfi az egykori sobibóri, majdaneki, valamint treblinkai koncentrációs táborok őreként és kínvallatójaként közreműködött csaknem 30 ezer, különböző országokból deportált zsidó meggyilkolásában.

Az amerikai hatóságok 1986-ban kiadták Izraelnek, ahol 1988-ban halálra ítélték, de 1993-ban felmentették, mert kétség merült fel személyazonosságával kapcsolatban. Visszatért az Egyesült Államokba, de azóta újra megfosztották amerikai állampolgárságától, mert egy újabb vizsgálat fényt derített arra, hogy valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, s őrként teljesített szolgálatot a majdaneki, a sobibóri és a treblinkai koncentrációs táborokban.