Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadiipar erősödésével erősebbé válik Magyarország is

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: honvedelem.hu / MTI |  2023. augusztus 21. 12:07

A zalaegerszegi Rheinmetall Hungary gyár pénteki ünnepélyes megnyitója kapcsán a haderőfejlesztés jelenlegi állapotát értékelte dr. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos az M1 Ma reggel című műsorában augusztus 21-én, hétfőn. A dandártábornok szerint a hadiipar erősödésével jelentősen profitál Magyarország.

lynx1

„A Lynx, a jövő harcjárműve, tulajdonképpen egy páncélozott számítógép, ahol a katonát rengeteg digitális eszköz segíti. Ezért is beszélünk high-tech haderőről, mert ezek a járművek már óriási mértékben megkönnyítik a harctevékenységet a katonák számára” – értékelte a Lynx (Hiúz) páncélozott harcjárművek jelentőségét dr. Porkoláb Imre dandártábornok a közmédia élő televíziós műsorában. A gyalogsági harckocsikat a düsseldorfi székhelyű Rheinmetall hadipari és járműipari vállalat 2015-ben fejlesztette ki.

A vállalat pénteken átadott magyarországi üzemében elsődlegesen ilyen típusú harcjárműveket fejlesztenek és gyártanak majd. A védelmi innovációért felelős miniszteri biztos tájékoztatott: a 33 hektáros területen létesített zalaegerszegi gyárban 172 Lynx-et fognak gyártani, és nemcsak a gyártóüzemet alakították ki, hanem egy tesztközpontot és kísérleti csarnokot is, amelyek lőcsatornával és klímakamrával a járművek továbbfejlesztését segítik. Elhangzott: a Magyar Honvédség nagyszabású toborzókampány keretében keresi azokat a lövészkatonákat, akik kiemelt, bruttó 737 ezer forintos havi illetményért a páncélozott harcjármű fedélzeti kezelőlegénységét alkotnák.

„A stratégiai előrelátás kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a magyar kormány már 2016-ban eldöntötte, hogy nem csak high-tech eszközöket fogunk vásárolni, hanem a védelmi ipart is fejlesztjük. A zalaegerszegi gyár átadása ennek volt az egyik mérföldköve. Ez rendkívül fontos, mert ezeket az eszközöket most nem tudnánk a piacon megvenni. Rendkívül sokat kell várni, és az áruk is folyamatosan növekszik” – hangsúlyozta dr. Porkoláb Imre dandártábornok. A NATO DIANA (Észak-Atlanti Védelmi Innovációs Akcelerátor) innovációs hálózat igazgatótanácsnak elnökhelyettese hozzátette: a Rheinmetall Italia SpA, az izraeli UVision Air Ltd. és a magyar állam pénteken együttműködési megállapodást írt alá egy olyan vegyesvállalat létrehozására, amely távirányítású precíziós lőszerek gyártásával és beszerzésével foglalkozik majd.

„A kutatás és a fejlesztés mindig kéz a kézben jár” – emlékeztetett. Dr. Porkoláb Imre elmondta: a beszerzések és a haderőfejlesztés mellett fontos szerepe van a védelmi innovációnak, a magyar kormány és a honvédelmi tárca pedig meg akarja szólítani a magyar kisvállalkozásokat is, akiket örömmel látnának a védelmi iparra specializálódott hazai vállalatokban és a nemzetközi fejlesztési folyamatokban is. Mint említette, a széleskörű megújulás és modernizáció kapcsán minimum tíz éves stratégiai távlatban gondolkoznak.

Kapcsolódó cikkek
lynx 01

Íme a Lynx!

2023. augusztus 11. 13:58