Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadseregnek kell megtennie az első lépést Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 4. 20:31

Az ENSZ szíriai megfigyelőinek vezetője, Robert Mood tábornok május 3-án, csütörtökön úgy vélte, hogy a szíriai hadseregnek kell megtennie az első lépést az erőszak megállítása érdekében.

Mint mondta: a szíriai kormány és a hadsereg kezében van erő, ők vannak helyzetben, és „nekik van lehetőségük arra a nagylelkűségre, hogy megtegyék az első lépést a jó irányba".

Homszban tartott sajtótájékoztatóján a tábornok elmondta: a megfigyelő csoport – amelynek első tagjai április 16-án érkeztek Szíriába – utazásai során nem tapasztalt semmilyen akadályt a damaszkuszi hatóságok részéről, teljes a mozgási szabadságuk.

Mood tábornok, aki csütörtökön a felkelés két „forró pontjába", Hamába és Homszba látogatott, emlékeztetett: a misszió két célja az erőszak beszüntetésén és a Kofi Annan nemzetközi különmegbízott közreműködésével kidolgozott hatpontos terv megvalósításán való őrködés.

A tábornok felszólított minden felet az erőszak beszüntetésére. „Bárki hiszi is, hogy az erőszak a megoldás, téved. Az erőszak erőszakot szül" – hangsúlyozta.

„Nem humanitárius vagy szolgáltató szervezet vagyunk. Információkat gyűjtünk és továbbítjuk őket az ENSZ ügynökségei részére, amelynek a feladata, hogy ezeken a területeken eljárjon" – tette hozzá.

A tábornok közölte: péntektől nyolc fegyvertelen katonai megfigyelő lesz Deraában, 12 Homszban, 8 Hamában, 4 pedig Idlíbben. Úgy ítélte meg, hogy a megfigyelők jelenlétének pozitív hatása van. „Érkezésem óta kevesebb volt a tüzérségi és aknavető tűz" – tette hozzá.