Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadtörténelem és a jelenkor találkozása a haderőtervezők napján

Szöveg: MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség | Fotó: Dévényi Veronika, Révész Csaba |  2022. szeptember 3. 12:17

„Hagyományőrzés, hősök tisztelete és kegyeletnyilvánítás” - ezekkel a szavakkal lehetne összefoglalni a haderőtervezők napja második részében – az állomány és meghívott vendégek részére – a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen megtartott hadtörténelmi programot.

EE1A8889

A jubileumi rendezvény hivatalos elemei után a résztvevők 5 bemutatóponton, „forgószínpad-szerűen”, kürtszóra történő váltásokkal ismerkedhettek meg a Pákozd-sukorói csata földrajzi környezetével és a Katonai Emlékpark adottságaival, értékeivel, ifjúság honvédelmi nevelésben betöltött szerepével, valamint a huszárság történetével. Gyakorlatban elsajátították az oly gyakran emlegetett „huszár-vágást" is, részt vettek az 1848/49-es „harczalaki szabályzat" szerinti „harczalaki" kiképzésen.

A „Margit-vonal” mentén kiépített lövészárokban tett séta során pedig felelevenítették a XX. század nagy háborúit. Végezetül a magyarok nemzetközi békefenntartó tevékenységének áttekintése zárta a múltidéző tematikus programot.

A haderőtervezők napja befejező mozzanataként a Magyar Békefenntartók Emlékművénél – egy közös koszorú elhelyezésével, s a Magyar Takarodó felcsendülésével fejezték ki tiszteletüket a résztvevők a békeműveletekben elhunyt katonatársaikra emlékezve.

Dr. Sticz László vezérőrnagy, az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke emléktárggyal és oklevéllel köszönte meg a fegyvernemi nap sikeres végrehajtásában közreműködő szervezetek képviselőinek áldozatos munkáját.

Kapcsolódó cikkek
Pákozd (4)

Nőni fog a harcoló katonák aránya

2022. szeptember 1. 21:20