Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadtudományok szolgálói lesznek

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. október 27. 14:31

Rendkívül rangos tudományos élet zajlik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen – derült ki október 27-én, csütörtökön az intézményben rendezett IV. Hadtudományi Doktorandusz Fórumon, amely egyben öt doktorjelölti dolgozat „házi előpróbája” volt.

A katonai és civil résztvevőket köszöntő prof. dr. Kovács László mérnök alezredestől, a ZMNE megbízott tudományos dékánhelyettesétől – a IV. Hadtudományi Doktorandusz Fórum elnöksége-zsűrije vezetőjétől – megtudtuk: a fórum révén lehetőséget teremtettek a hadtudományok területén végzett magas szintű doktori kutatások bemutatására, a különböző témákban felvetődő kutatási kérdések megvitatására és a kutatók egymással, valamint a szakma képviselőivel folytatandó tudományos kommunikációjára.

Ez alkalommal Pápai Tibor őrnagy (Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ) a harctéri sérültellátás hazai képzése, gyakorlata; dr. Kozma Zsolt (Igazságügyi Szakértői és Kutatói Intézetek, Kaposvári Intézet) pedig a katonai biotechnológiai és molekuláris genetikai kutatások eredményeinek katonai alkalmazása terén végzett kutatásait mutatta be.

Dr. Tóth Gergely (MH Támogató Dandár) a vegyi anyagok nemzetközi szabályozásán belül a pszichotróp anyagokról beszélt, Faragó László (Kaposvári Egyetem) az engedély nélküli rádióknak és az új auditív kommunikációs eszközöknek a társadalmi befolyásolásban, a CIMIC struktúrájában játszott szerepéről tartotta bemutatóját. Végezetül Gerencsér Árpád (Marcali Önkormányzat) a helyi válságok tükrében a kaukázusi térség katonaföldrajzi elemzését taglalta, ily módon mutatva rá a válságkezelés lehetőségeire a nemzetközi szervezett bűnözés megelőzését, kezelését illetően.

A doktoranduszok választott témái tanúsították, hogy történeti, társadalom-lélektani, kommunikációs, valamint válságkezelési vonatkozásaik számos szállal kötődnek mindennapi életünkhöz, például a kríziskezelés, a sérültellátás, a drogfüggők gyógyítása és a katasztrófamentés területein. Az élet szolgálatában álló tudomány tételei tehát gyakorlattá válnak, olyannyira, hogy a katonai kutatási témák eredményei meg is előzik a polgári élet igényeit.

1595926544
 
1595926544
 

 Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária