Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hamász megerősítette a fegyvercsempészet tényét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 3. 6:26

A Hamász radikális palesztin mozgalom megerősítette azt a feltevést, hogy fegyvercsempészettel foglalkozott a Dubajban januárban meggyilkolt parancsnok. Erről a szállodájában, gyaníthatóan izraeli ügynökök által megölt Mahmúd al-Mabhúh egyik közeli munkatársa beszélt kedden a Hamász rádiójában, amely Damaszkuszból sugározza adásait.

Mohammed Nasszár elmondta, hogy Mabhúh “mindig azon töprengett, hogy miként lehetne minőségi fegyvereket beszerezni a megszállás ellen harchoz," és hogy együtt kerestek fegyvereket.
A Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak az egyik parancsnokaként eleve feltételezték Mabhúhról, hogy fegyvereket csempészik Iránból a Gázai övezetbe, de ez eddig nem volt nyilvánosan megerősítve.

Nasszár azt is állította, hogy arab kémek segítettek az izraeli titkosszolgálatnak Mabhúh nyomára jutni, de ezt nem bizonyította semmivel. Szerinte vagy a Hamász riválisa, a Fatah mozgalom küldte őket, vagy Izrael arab szomszédjainak egyike.
A dubaji rendőrség egyelőre nem kommentálta a rádióban elhangzott bejelentést.

Körözés Netanjahu és Dagan ellen?

A dubaji rendőrfőnök köröztetni akarja az izraeli miniszterelnököt és a titkosszolgálat főnökét a Mabhúh-gyilkossággal összefüggésben – jelentette kedden az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

A híradás szerint Dzahi Halfán tábornok közölte: arra fogja kérni a dubaji ügyészt, hogy adjon ki körözést Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Meir Dagan, a Moszad főnöke ellen. A rendőrfőnök “szinte biztos" abban, hogy izraeli titkosügynököknek közük volt Mahmúd al-Mabhúh meggyilkolásához.

Mabhúh a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka volt. Január 20-án ölték meg egy dubaji szállodai szobában.