Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államtitkári nap Székesfehérváron

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. március 2. 23:16

Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára egy napra Székesfehérváron MH Összhaderőnemi Parancsnokság vendége volt. A nap első részében állománygyűlésen találkozott az parancsnokság, valamint a Székesfehérváron lévő alakulatok tisztjeivel és tiszthelyetteseivel, majd kötetlenebb programok következtek.

Az államtitkár katonai tiszteletadással történő fogadása után Benkő Tibor altábornagy az MH ÖHP parancsnoka szűk körben rövid jelentést tett a katonai szervezet jelenlegi helyzetéről és feladatairól. Ezt követően az ÖHP rendezvénytermében katonai állománygyűlésre került sor. A állománygyűlés első részében Dr. Vadai Ágnes tartott összefoglaló előadást a honvédelem elmúlt nyolc évének legfontosabb állomásairól.

Az államtitkár asszony bevezetőjében elmondta: az elmúlt időszakban nagyon jól együtt tudott működni a politikai és a katonai vezetés. Különösen fonton volt az, hogy a HM Honvéd Vezérkar főnöke az átszervezésekben nagyon jó szakmai partnernek bizonyult. Ennek is köszönhető az, hogy az elmúlt nyolc évben nagyon sok döntés született szervezet és az állomány vonatkozásában. Jelentős jogszabályi változások történtek, amelyek pozitívan érintették a katonákat és egyértelművé tették az állomány helyzetét. A szervezeti változások terén fontos lépés volt az ÖHP létrehozása, ami átláthatóbbá tette a katonai szervezetek tevékenységét és egyszerűsítette a feladatok lejuttatását a végrehajtókhoz.

 

Sok olyan terület van – folytatta Vadai Ágnes -, ahol a kiszolgálóknak és a felhasználóknak jobban együtt kell tudni működniük. A beszerzés oldaláról több olyan megkötés van, amit az európai előírások miatt be kell tartani, de a felhasználók részéről is sok a jogos elvárás, amelyek nélkülözhetetlenek a minőségi feladatvégzéshez. Ezt a kettőt össze kell hangolni – hangsúlyozta –, ezért a két oldal együttműködésére van szükség. Elkerülhetetlen, hogy egy „etikai kódex" készüljön, ami szabályozhatja a két fél közötti hatékony párbeszédet.

Az államtitkár asszony külön foglalkozott az illetmények, valamint a béren kívüli juttatások helyzetével – az idei illetményrendezésekben az érdekvédelmi szervezetekkel körvonalazódik a megállapodás, de az már látható, hogy az adócsökkentések miatt az átlagfizetéseknél nettó béremelkedés lesz, a számok itt hamarosan ismertek lesznek. A béren kívüli juttatások közül jelentős volt a nyelvpótlék emelése. Elhangzott, hogy nyelvismeret tekintetében a parancsnokságon jelenleg nagyon jó helyzet van, és örvendetes az is, hogy napjainkban más nyelvek iránt is van már érdeklődés.


 

A létszám problémákhoz kapcsolódva elmondta: az elmúlt évtized leépítési folyamata miatt a hadsereg állományából hiányozik a 40-es és 50-es korosztály. Ez a hiány elsősorban a vezetésben jelent problémát, és ezt a helyzetet nehezen fogja tudni kinőni a szervezet. Hangsúlyozta: a jelenlegi politikai vezetés semmiféle további létszámcsökkentést nem támogat. A továbbiakban ismertette a Honvédelmi Minisztérium 2011 végéig szóló célkitűzéseit. Elmondta: legfontosabb az illetményrendszer fejlesztése és az ehhez kapcsolódó bérrendezések végrehajtása, a második terület az életpálya-modell elkészítése, és végül az előmeneteli rendszert kívánják átalakítani.

Befejezésként a következőket mondta: „Arra szeretném kérni Önöket, folytassák azt az áldozatkész tisztességes munkát, amit eddig is végeztek. Ne azzal foglalkozzanak, amit napjainkban a híradásokban hallanak. Az olyanoknak, akik lejáratják az egyenruha becsületét, nincs helyük a hadseregben. Tudják viszont azt, hogy az állampolgárok szeretik és tisztelik a katonákat. Én egyike vagyok ezeknek az állampolgároknak, és az is biztos, hogy nem vagyok egyedül. Legyenek mindig tisztességesek és a feladataikat a jövőben is maradéktalanul, jó szinten teljesítsék."

 

Az állománygyűlés résztvevői közül a témával kapcsolatban Gulyás Zoltán ezredes tett fel kérdést, ami arra kért választ, hogy a nemzetközi szerepvállalásunk arányban áll-e a jelenlegi személyi feltöltöttségünkkel, valamint a technikai felszereltségünkkel. Vadai Ágnes válaszában elmondta: a jövőben nagyobb figyelmet szükséges fordítani a szárazföldi technika fejlesztésére. Az is fontos, hogy a meglévő fejlesztési források felhasználását szélesebb körben kell egyeztetni, valamint jobban oda kell figyelni a beszerzések lebonyolítására, mert itt jelentős tartalékaink vannak. A missziókban lévő hiányosságokat azonnal jelezni kell a katonai vezetők felé – hangsúlyozta –, mert tudják azt, hogy az itt lévő felszereléseket még folyamatosan fejleszteni szükséges. A nagyobb volumenű technikai fejlesztéseket a gazdaság teherbíró képességének megfelelően lehet tervezni, mert az anyagi lehetőségek határolják be a további korszerűsítéseket. Nagyon fontos a fejlesztésekben a NATO-n belüli összefogás, mert a költségek ekkor a résztvevő országok között megoszlanak és az üzemeltetési, fenntartási költségek is alacsonyabbak. Szükséges egy sorrendet felállítani a fejlesztésekben, mert az évek óta felhalmozott hiányokat egyszerre visszapótolni nem lehet.

Benkő Tibor altábornagy az előadás végén megköszönte a tájékoztatást és az államtitkár asszony katonákról alkotott jó véleményét. “Mindig is kitartóan kellett ezen a pályán dolgozni, de most akik kint Afganisztánban teljesítenek szolgálatot, azok bizony átesnek a valódi tűzkeresztségen. A társadalomnak ezt az oldalunkat kell elsődlegesen bemutatni, hogy ez alapján értékeljék a katonákat és a végzett munkánkat", hangzott el.

Délután az államtitkár asszony a katonai szervezet dísztermében az ÖHP Nőtanácsának tagjaival találkozott, majd a helyőrségben lévő nyugdíjas szervezet vezetőivel beszélgetett. Vadai Ágnes a nyugállományúak körében elmondta: nagyon jó az, ha az aktív és a nyugállományú katonák közötti viszony rendezett. “Nagyon sok olyan szellemi érték van a nyugdíjas társadalomban, amit célszerű napjainkban is hasznosítani. A HM példamutató volt az idősek megbecsülésében és Magyarországon elsőként rendelkezett az idősek életét befolyásoló stratégiával, amit közösen hoztak létre az érdekképviseleti szervezetekkel és hosszútávra meghatározták az idősekkel való foglalkozás területeit", fogalmazott.

 

Bejelentette: a héten tájékoztatta az Idősügyi Tanácsot arról, hogy a „központi katonai temető" gondolata megvalósulni látszik. Az ezt előkészítő munkacsoport megtalálta és kijelölte azt a helyet, ahol ez a emlékhely létrejöhet. Végül a Fiumei úti temető 52-es parcellája lesz ez a katonai kegyhely, ahol az elhunyt katonákról a nemzeti ünnepeken és a halottak napján központilag megemlékezhetnek. Első lépcsőben az országzászló és egy lélekharang kerül elhelyezésre a parcellában, majd ezt követően kialakítanak egy díszkaput, amelynek formája még vitatott és végül, megfogják jeleníteni a parcellában a honvédség számára is fontos történelmi eseményeket. A temető jelenleg olyan helyzetben van, hogy március 15-e környékén átadható lesz.