Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A haza nem oszt ajándékokat, a haza áldozatokat követel”

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szabó Lajos zászlós, Szováthy Kinga |  2022. augusztus 25. 15:53

Civileknek adott át katonai elismeréseket Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka – azon civileknek, akik az MH Észak-Keleti Ideiglenes Alkalmi Kötelék feladataiban vállaltak részt.

ÉKIAK-ban_reszt_vettek_elismerese_0825_Szovathy (16)

Magyarország a világ előtt is, és önmaga előtt is megmutatta, hogy segít mindazoknak, akik rászorulnak, valamint azt, hogy a lakosság támogatása mellett képes katonai erővel biztosítani határainak sérthetetlenségét – mondta a honvédelmi tárca vezetője.

„A haza nem oszt ajándékokat, a haza áldozatokat követel” – idézte Jókai Mórt Szalay-Bobrovniczky Kristóf, majd hangsúlyozta: noha régóta érezhető volt a feszültség keleti szomszédunknál, a háború kitörése mégis mindenkit váratlanul ért. A honvédelmi miniszter elmondta: hivatalba lépése előtt civilben ellátogatott a keleti határra, ahol szembesült az orosz-ukrán háború okozta menekültválság következményeivel. Ezeket a konfliktusokat a határ menti települések példamutatóan és kötelességtudóan kezelik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Honvédség a háború kitörésekor hozta létre az Észak-Keleti Ideiglenes Alkalmi Köteléket, ahol a katonák megmutatták: baj esetén számíthatunk rájuk. „A Magyar Honvédség elindult egy fejlődési úton, amelyet a romló biztonsági körülmények felgyorsítanak, a hadsereg és a társadalom együttműködése pedig meghatározó lesz ebben a folyamatban. A békéhez erő kell, a Magyar Honvédség pedig támogatja az országot” – mondta a honvédelmi miniszter.

ÉKIAK-ban_reszt_vettek_elismerese_Szabó (4)

Az ünnepségen a honvédelem ügye, a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottságának növelése, valamint az MH Észak-Keleti Ideiglenes Alkalmi Kötelék feladatainak végrehajtása érdekében végzett önzetlen tevékenysége elismeréseként a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát vehette át Gerják József, az Északi Agrárszakképzési Centrum, Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium intézményvezetője. A Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát Asztalos István, Jánd község polgármestere, Bíró Zoltán, Tiszakerecseny község polgármestere, dr. Deák Ferenc, a Vásárosnaményi Önkormányzat jegyzője, dr. Dienes Melinda, a Kisvárdai Járási Hivatal hivatalvezetője, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke, valamint Szarkáné Balogh Katalin, a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Iskola és Óvoda intézményvezetője vette át.