Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar ejtőernyős válogatott ismét versenybe száll

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottja |  2022. augusztus 25. 16:49

Augusztus 25-28. között rendezik meg az osztrák Thalgauban az ejtőernyős célbaugró világkupa következő állomását. A nemzetközi megmérettetésen a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottja is részt vesz.

Ausztria_eje_válogatott (1)

Megérkezett Ausztriába a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottja, amelyet Bánszki Tamás százados (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis), Hirschler Gábor zászlós (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis), Asztalos István önkéntes tartalékos zászlós (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis), Gőgös Péter főtörzsőrmester (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis), és Hirschler Bence tizedes (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) alkotnak. A thalgaui világkupa nulladik napján gyakorló ugrásokkal kezdték meg a felkészülést az augusztus 26-án kezdődő versenyre.

A válogatott tagjai izgalmas napok elé néznek, hiszen negyvenkét csapat méri össze a tudását. A mezőny kapcsán Bánszki Tamás százados elárulta: a világ élvonalába tartozó indulók küzdenek majd a pontszámokért. A pontszámítás kapcsán kifejtette, hogy a csapat mind az öt ugrójának eredményét számítják. Az egy sorozaton belül elért hiba centimétereket adják össze, majd a versenyugrások összesítése után hirdetnek eredményt és persze győztest.

Ausztria_eje_válogatott (2)

A Salzburgtól mindössze húsz kilométerre fekvő versenyhelyszín érdekessége, hogy a célzóna egy futballpályán helyezkedik el, ami – Bánszki Tamás elmondása szerint – megnehezítheti az ejtőernyősök dolgát. Magyarázatul hozzáfűzte, hogy a tereptárgyak árnyékában erősebb a szél turbolens áramlása és annak hatása, ami jelentősen befolyásolja a célbaugrás eredményességét. Ezen zavaró, befolyásoló tényezők kiküszöbölése nagy rutint és tapasztalatot igényel. Leszögezte azonban, hogy bizakodó, hiszen a magyar válogatott kiváló formában van.

Fontos magyar vonatkozása még a versenynek, hogy a meghívásos alapon szervezett, komoly szakmai és nemzetközi elismerésnek számító bírói körben jelen van Kollár Gábor őrnagy (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) is.

Ausztria_eje_válogatott (3)