Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint kétezer diák ismerhette meg a Magyar Honvédséget

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: archív felvételek |  2022. augusztus 25. 15:14

Idén is töretlen népszerűségnek örvendtek a honvédelmi táborok. A Magyar Honvédség által szervezett tematikus nyári programsorozat több mint kétezer diák számára jelentett aktív, izgalmakkal és élményekkel teli nyári elfoglaltságot.

Kép4

Nehéz lenne a teljesség igényével összefoglalni az idei, különböző tematikák mentén felépülő honvédelmi táborok programpontjait, hiszen rendkívül színes palettáról válogathattak azok a fiatalok, akik résen voltak és időben felkeresték a Honvédelmi Táborok (www.honvedelmitabor.hu) portálját. Az eredetileg április 1-jén meghirdetett 64 nyári tábor szabad helyeinek mintegy 80 százaléka ugyanis rekordgyorsasággal, mindössze 24 óra leforgása alatt betelt. Ezt felismerve a szervező MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság később további öt tábor indításával enyhítette a túljelentkezést. Május 31-ére még így is, 1800 jelentkezőről tudtak a kétezer szabad helyre – aztán később ezek a helyek is beteltek. E statisztikát még jobban fényesíti, hogy lemondással alig kellett számolniuk a katonáknak, aki feliratkozott, meg is jelent a táborban.

Mindemellett nem volt elég ám időben jelentkezni, a bőség zavarát is le kellett küzdeni, hiszen a fiatalok (és szüleik) olyan tematikák közül válogathattak, mint angol nyelvű, búvár, erdei, felderítő, hagyományőrző, harcos, logisztikus, híradó-informatika, honvédelmi sportok, légierő, lovas, önvédelmi, túlélő és vitorlás táborok. Idén első alkalommal - az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Belügyminisztériummal együttműködve - három tábor a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére szólt. A „Vértezd fel magad!” elnevezésű rendezvények résztvevőinek elmondásából az derült ki a szervezők számára, hogy a fiatalok örökre emlékezni fognak a táborokban eltöltött egy-egy hétre.

Vértezd fel magad

A több mint kétezer diák nyári elfoglaltságáról mintegy 590 katona (köztük közel 280 önkéntes tartalékos) gondoskodott. Munkájuk eredménye pedig nem más, mint az a rengeteg szülői és résztvevői visszajelzés, amit a táborok során és utólag, a közösségi médiában kaptak és kapnak. A szülők egyöntetűen köszönetüket és hálájukat fejezték ki a Magyar Honvédségnek és az érintett alakulatoknak azért, hogy gyermekeik életre szóló élményt kaptak. Ugyanígy a táborokat és a programokat koordináló katonák számára is nagy öröm volt együtt „dolgozni” a fiatalokkal, számukra is inspiráló volt a diákok elszántsága, kitartása és állandó mosolya. Külön kiemelték, hogy a gyerekek milyen gyorsan beleszoktak a katonás rend kereteibe és rájöttek arra is, hogy bizony mobiltelefon nélkül is van szabadidős elfoglaltság és szórakozás…

Kép2

Számos honvédelmi tábort a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetői is meglátogattak. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Győrben, Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes Karmacson és Börgöndön, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Szolnokon, Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese pedig Székesfehérváron találkozott a táborozó fiatalokkal.

A Magyar Honvédség jövőre is várja a kalandok, izgalmak és nem utolsó sorban a katonai életpálya iránt érdeklődő fiatalokat. A 2023-as táborlehetőségek kihirdetéséig is érdemes azonban felkeresni a programsorozat honlapját, ahol minden fontos és érdekes információt meg lehet találni a táborokról és a jelentkezés menetéről is.