Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

“A hazát szolgálni, szeretni és építeni kell”

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. október 22. 14:03

A MH Központi Kiképző Bázis és a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola hivatásos, szerződéses és közalkalmazotti állománya, valamint a két intézménynél kiképzésen részt vevő katonák együtt emlékeztek 1956. október 23-ra a szentendrei helyőrség alakuló terén, a nemzeti ünnepet megelőző napon.

Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, laktanyaparancsnok, külön köszöntötte Mecséri János lányát, Kiss Ildikót, a posztumusz altábornagy unokáját és unokaöccsét, akik megtisztelték jelenlétükkel az ünnepséget. Két évvel ezelőtt vette fel az MH KKB Kiképző Osztálya Mecséri János nevét, a névadóról emléktáblát helyeztek el az 1. és 2. Általános Kiképző Alosztály épületén.

Isaszegi tábornok beszédében áttekintette az 1956-os forradalmat és szabadságharcot megelőző időszakot. Mint mondta, a második világháború után, 1945 és 1955 között a magyar nép békét és fejlődést kívánt, ehelyett azonban az önkényuralmi rendszer intézkedéseit kellett eltűrnie. Hangsúlyozta, hogy az 1956-os események és 1989. október 23-a, a Magyar Köztársaság kikiáltásának dátuma arra emlékeztessen minden katonát, hogy: „…a hazát szolgálni, szeretni és építeni kell."

A parancsnok beszédét követően elismerések átadására, majd díszmenetre került sor. A koszorúzási ünnepségen Isaszegi tábornok méltatta Mecséri János (1920-1958) fontos szerepét a magyar történelemben, rövid élete során bizonyított hősi helytállását, majd az MH KKB és az MH KPTSZI vezetői, valamint Mecséri posztumusz altábornagy családja elhelyezte az emlékezés koszorúit az emléktáblánál.