Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália félmilliárd dollárért modernizálja tüzérségét

Szöveg: Háború Művészete |  2009. október 22. 13:22

Az ausztrál kormány jóváhagyta a Land 17 programot, amelynek keretében új tüzérségi fegyvereket vásárolnak a hadsereg számára, közölték hírügynökségek John Faulkner ausztrál védelmi miniszter egy nyilatkozatára hivatkozva.

A védelmi minisztérium első emberének elmondása alapján a program megvalósítására 493 millió ausztrál dollárt (valamivel több, mint 457 millió amerikai dollár) kívánnak fordítani.

A program keretében az ausztrál védelmi minisztérium további 35 darab M777A2 típusú tarack beszerzését tervezi. Faulkner véleménye szerint, a hozzáférhető vontatott tarackok közül napjainkban ez a típus a legmodernebb. Ezen beszerzés mellett Ausztrália önjáró tüzérségi rendszerek vásárlását is tervezi a gyalogsági csapatok tűztámogatásának biztosítására.

A Pentagon az elmúlt év júliusában kapott megrendelést az ausztrál kormánytól 57 darab M777A2 típusú tarack szállítására. A haditechnikai eszközök ellenértéke elérte a 248 millió dollárt.

A 155 mm-es tarack a hasonló fegyverek közül a legkönnyebb, hiszen tömege mindössze 4220 kg. A tarackot akár helikopter külső függesztményeként is lehet mozgatni.

Az M777A2 típusú tarack maximális lőtávolsága az Excalibur irányítható lövedék alkalmazásával 40 km. A típust az ausztrál hadsereg mellett az Egyesült Államok, valamint Kanada is alkalmazza. Ezen országok hadseregei az M777A2 típust az afganisztáni és iraki háborúban már alkalmazták.

1595892657