Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős ünnep a Stefánián

Szöveg: Révész Renáta |  2009. október 22. 13:10

„Minden nemzet, minden nép megtartja azokat az ünnepnapokat, amelyekre büszke, amelyeket kiemel a hétköznapok sorából. Ezeknek a napoknak már az említése is érzelmeket vált ki: büszkeséget, örömöt vagy bánatot.” – ezekkel a szavakkal köszöntötte Szekeres Imre a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén megjelenteket.

53 évvel ezelőtt, 1956-ban október 23-án tört ki a forradalom, ám ez a nap több évtizeden keresztül nem volt piros betűs nap a naptárban. De 20 éve, a rendszerváltás óta már kettős ünnep: a Magyar Köztársaság ünnepe is, hiszen 1989-ben ezen a napon kiáltották ki a harmadik Magyar Köztársaságot.

Október 23-a alkalmából ezekben a napokban az ország szinte valamennyi pontján tartanak ünnepségeket, megemlékezéseket. A Honvédelmi Minisztérium a nemzeti ünnep alkalmából a Stefánia Palotán tartott központi rendezvényt, ahol kitüntetések, jutalmak átadására is sor került.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter ünnepi beszédében rámutatott arra, hogy a forradalom hőseinek bátorsága az új demokráciák megalakulásához és Európa újraegyesítéséhez vezetett. Európa egységes lett, és Magyarország otthonra talált a szabadság és szolidaritás térségében: az Európai Unióban.

– 1956. október 23-a a szó legigazibb értelmében forradalom volt. A tettek és a gondolatok forradalma. Ezt idézik fel Albert Camus-nek híressé vált sorai: „A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt 20 esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a leckét megértse a fülét betömő, a szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullania. A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok az életüket adták, és soha, sehol sem igazoljuk a gyilkosokat. Nehéz minékünk méltónak lenni ennyi áldozatra." – mondta Szekeres Imre, aki az ünnep alkalmából elismerően szólt a haza védelmét ma ellátó katonák, köztisztviselők, közalkalmazottak áldozatos munkájáról, akik közül többen is elismeréseket, jutalmakat vehettek át.

A Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén Újfalusi Csaba dandártábornok a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.
A további kitüntetettek a Szolgálati Érdemjel és a Honvédelemért Kitüntető Cím különböző fokozatait vehették át, de tárgyjutalom, és az Aranykor Kitüntető Cím átadására is sor került.

 

Fotó: Tóth László