Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Himnusz befejezésének évfordulójára emlékeztek az alakulatok

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. január 21. 7:45

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én, Csekén fejezte be - "a magyar nép zivataros századaiból" vett példákra épített költeményét - a Himnuszt. Ezen a napon 1989 óta tartunk megemlékezéseket és 2022 decemberében hivatalos állami emléknappá nyilvánították.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Fasang Árpád zongoraművész szavai szerint „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.


MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred

A rendezvényen Czakó Ágnes honvédelmi alkalmazott felelevenítette a Himnusz születésének, Magyarország himnuszává válásának történetét. Beszédét Kodály Zoltán gondolataival zárta: „Kultúra annyi, mint tanulás; megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszíteni könnyű.”

Az ünnepi beszédet követően a jelenlévők Szabó Bálint főhadnagy „Környezetünk természetfotós szemmel” című előadásán nemcsak a természetet ábrázoló fotóit csodálhatták meg, hanem minden kép mellé hallhattak valami érdekes, a felvételekkel kapcsolatos történetet is. A rendezvény zárásaként Baranyai István őrnagy, „A mi kis világunk” című fotókiállítását tekinthették meg a katonák és honvédelmi alkalmazottak. A kiállításon tájképek, városképek, makró és közeli, illetve légi fotók, valamint portrék és katonai témájú fotók tárultak az érdeklődők elé.

Szöveg:Farkas Anita hadnagy
Fotó: Janó Miklós törzsőrmester

* * *

MH 47. Bázisrepülőtér

A bázis Csapat Művelődési Otthonában Pelsőci Miklós őrnagy mondott köszöntőt. Rámutatott: Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a „Hymnus, a magyar nép zivataros századaiból” című költeményét. A magyar kultúra napján erre emlékezünk.

Himnuszunk, e csaknem két évszázados nemzeti imánk minden magyarra nagy hatással van. Számunkra nem csupán egy vers, egy ünnepi ének, hanem olyan nemzeti ima, ami időtől és helytől függetlenül magyar létünk kifejezője. A Himnuszt énekelve lélekben felfelé, szövegével és dallamával a múltból a jelenen át, a jövőbe tekintünk" – mondta Pelsőci Miklós őrnagy. Hozzátette, a megemlékezés alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének.

Az eseményen virtuóz koncertet adott Ökrös Tibor és zenekara. 

Szöveg és fotó:Polgár Bettina honvédelmi alkalmazott

* * *

MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság

Az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság Művelődési Központjában a Petőfi 200 Emlékév, a Himnusz születésének 200. évfordulója és a Magyar Honvédség 175 éves fennállásának évfordulója jegyében rendezték meg a magyar kultúra napi ünnepséget a Magyar Kultúráért Alapítvány, a Magyar Honvédség, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Magyar Kultúra Magyazin és a Szentendrei Kulturális Központ Szervezésében január 20-án.

A rendezvényen – mások mellett - részt vettek Szentendre több iskolájának diákjai, Tahitótfalu diákjai, valamint az MH Altiszti Akadémia altisztjelöltjei.

Demeter Szilárd, a Magyar Kulturáért Alapítvány kuratóriuának elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta a magyar kultúra ápolásának fontossgát: „nem hagyhatjuk, hogy kivesszen a Magyar kultúra  a magyar ember életéből."

Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra Magazin főszerkesztője egy elsőre érdekes három szópárt említve idézte fel a 19. század nagyszerű alkotásait. „Klímaváltozás. Járvány. Menekülthullám. Vissza-visszatérő éhínség és kolera – ez keretezi történelmünknek azt a nagy korszakát, amelyet reformkorként emlegetünk, a magyar nemzet öntudatra ébredését, hogy mit jelent a haza szeretete és az építés tétje"-fogalmazott.

Az ünnepi műsor zenei kíséretét a Szentendre Helyőrségi Zenekara biztosította, e mellett verset szavalt Szilágyi Enikő színművész, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész osztályának másodéves hallgatói. A műsor részeként szolgált Józsa István Örs által készített, a háttérben kivetített néma kisfilm, amely a mesterséges intelligencia segítségével készült.

Az impozáns és kultúrával teli esemény a Himnusz dallamaival zárult.

,,Akarni magyarnak lenni – az életműve mellett ez a legfontosabb örökség, amelyet Petőfi hagyott ránk."

Szöveg és fotó: MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság

* * *

MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár

A „Debreceni Dinasztiák" című kiállítás megnyitójával ünnepelték meg a magyar kultúra napját az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár debreceni helyőrségében.

A kiállítás megnyitóján Varga István ezredes, a dandár parancsnokhelyettese köszöntötte a megjelenteket és beszédében kiemelte, hogy 2023 a magyar kultúra napja tekintetében egy különös év, hiszen születésének kétszázadik évfordulójához érkezett a nemzeti himnuszunk és a nemzet költője, Petőfi Sándor is. „A rendhagyó kiállítás olyan nagymúltú családok történetét mutatja be, akik munkásságukkal többnyire egészen a reformkorig visszanyúlóan megújulást hoztak Debrecen városának életébe gazdasági, társadalmi és kulturális síkon is” – mondta az ezredes.

A parancsnokhelyettes beszédét követően Szendiné Dr. Orvos Erzsébet főlevéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltárának igazgatója adott az érdeklődőknek bővebb tájékoztatást a tárlattal kapcsolatban, amely kiállítás 2023. február 3-ig tekinthető meg a debreceni Kossuth laktanya Rendezvénytermében.

A rendezvény Háborús kegyeleti műhelybeszélgetéssel folytatódott.

Szöveg: Madura János törzsőrmester
Fotó: Szalka Miklós őrvezető

* * *

MH Kiss József 86. Helikopterdandár

A magyar kultúra napja alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

A Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából Antal Szilvia őrnagy tartott ünnepi beszédet, melyben a magyar kulturális értékeinkre hívta fel a figyelmet. Beszédében elmondta: a magyar kultúra napján a nemzeti identitástudat napját is ünnepeljük, hiszen létünk fontos eleme, hogy büszkén és megbecsüléssel álljunk tehetségünk és nemzetünk előtt. „A magyar kultúra őrzi a történelmünk során létrehozott kulturális hagyományokat és értékeket: a falvak hagyományát, a nép ajkán született népdalainkat” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy talán az egyik legfontosabb kulturális értékeinket hordozó szimbólumunk: a Szent Korona, amely számunkra a magyar nemzeti identitástudat évezredes folytonosságát jelenti, hogy mi magyarok, mindannyian évtizedek, évszázadok óta összetartozunk.

Az ünnep zárásaként a Légierő Zenekar Szolnok előadásában „Kálmán Imre: Ördöglovas – Palotás” játékát hallgathatta meg az állomány.

Szöveg és fotó: Magyar Gábor önkéntes műveleti tartalékos százados és Angyalosi Andrea főtörzsőrmester