Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar kultúra közös kincsünk

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2023. január 20. 19:11

„A magyar kultúra nemzeti önazonosságunk alapja, egyéni és közösségi létünk éltető ereje” - mondta Zsiga Tamás, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a tárca magyar kultúra napja alkalmából rendezett központi ünnepségén január 20-án, pénteken, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

RT1_9543

Az eseményen – amelyen jelen volt Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, Kurtán Krisztina, a Honvédelmi Minisztérium gazdálkodási ügyekért felelős helyettes államtitkára és Dallos Gyula, a Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Kabinet miniszteri biztosa – Zsiga Tamás köszöntőjében így fogalmazott: „a magyar kultúra kisgyermekkorunktól kísér minket: az anyanyelvünk birtokbavételétől kezdve egész életünkön át. Közös kincsünk, amely összeköt minket a múlttal és folyamatosan táplál a jelenben."

A helyettes államtitkár rámutatott: a Magyar Honvédség büszke az elődök által hagyományozott örökségére, katonakultúrájára. „Magyarországnak most minden eddiginél erősebb hadseregre van szüksége. Szakmailag kiváló, modern ismeretekkel felvértezett, erkölcseiben megingathatatlan katonákra, akik büszkén és féltő gonddal ápolják, vigyázzák katonahőseink örökségét” – hangsúlyozta. Hozzátette: a katonazenekari fesztiválok, a képzőművészeti alkotótáborok, kiállítások, a könyv,- és folyóiratkiadói munka, az egyes helyőrségekben civil partnerekkel közösen megvalósított rendezvények, a hagyományőrző programok mind részei annak a sokszínű kulturális tevékenységnek, amelyet katonák és honvédelmi alkalmazottak végeznek.

RT1_9566

A beszédet követően Zsiga Tamás és Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója elismeréseket adott át. A Honvéd Férfikar kiváló és színes műsora után Bozó vezérőrnagy elmondta: a kultúra szerves részét képzik - egyebek mellett - a katonazenekarok, melyek hidat képezve közvetítik a kultúrát a civil társadalom felé.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük, annak tiszteletére, hogy Kölcsey Ferenc kétszáz évvel ezelőtt, 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását.