Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősi halottakra emlékeztek az alakulatok

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. október 29. 14:05

A halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek a Magyar Honvédség parancsnokságai, alakulatai és katonai szervezetei a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra. Folyamatosan frissülő összeállításunkban a megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük.

Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis

A halottak napja alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést rendeztek október 29-én, pénteken, Szolnokon, az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison.

A megemlékezésen Kálinger Roland alezredes, katolikus tábori lelkész osztotta meg ünnepi gondolatait. A megemlékező beszéd után az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis nevében dr. Koller József dandártábornok, helyőrségparancsnok és a bázison települő katonai szervezetek és intézmények parancsnokai, képviselői helyezték el a megemlékezés virágait.

Szöveg és fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

* * *

MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ

Gyertyagyújtás mellett emlékeztek meg halottaikról az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ katonái a Fiumei úti sírkertben.

„1916 –ban elhunyt Görgei Artúr névadónk, valamint dr. Zelenák János ezredes, egykori parancsnokunk 2013-ban történt váratlan halála arra emlékeztet minket, hogy nevüket és tetteiket a haza érdekében meg kell őrizni a jövő nemzedékeinek is” - fogalmazott Csuka József ezredes, parancsnok.

DSCN2121
DSCN2132

Szöveg és fotó: Kaszó Gábor főtörzsőrmester

* * *

MH Béketámogató Kiképző Központ

Az elhunyt bajtársak emlékére koszorúval és mécsessel rótta le kegyeletét az MH Béketámogató Kiképző Központ személyi állománya a szolnoki római katolikus temetőben, majd a kiképző központban, október 29-én.

Kálinger Roland alezredes, tábori lelkész beszédével kezdődött a megemlékezés Mátyus Zoltán nyugállományú ezredes – az alakulat egykori parancsnokának –emlékhelyénél, ahol Kiss Róbert ezredes, a központ parancsnoka koszorút helyezett el. Mátyus Zoltán nyugállományú ezredes a közel 38 évig tartó katonai pályafutása során egyike volt azon szakembereknek, akik sokat tettek a magyar békefenntartás létrejöttéért, megvalósulásáért.

A központ katonái és honvédelmi alkalmazottai ezt követően Kiss Róbert posztumusz alezredes emlékhelyénél idézték fel 2006. május 23-át. A tragikus napon, aknaismereti foglalkozásának előkészítése során végzetes baleset történt, melynek következtében az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kiképzési főnöke életét vesztette.

A megemlékezés végén egy fiatalon elhunyt pilóta emlékének adóztak. 1990. július 28-án a szandaszőlősi réten a földbe csapódott egy kétkormányos vitorlázó repülőgép, pilótája a helyszínen életét vesztette. Filkó Zsolt növendék emlékének megőrzésére kopjafa állít örök mementót.

Szöveg és fotó: Kelemen Ilona

* * *

MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred

Halottak napja alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság Társadalmi Kapcsolatok Főnöksége október 28-án, csütörtökön.

Az ezred kijelölt állománya a budapesti Farkasréti temetőben koszorúzta meg báró Hazai Samu vezérezredes, Sipos Gyula altábornagy és Pajtás Ernő vezérőrnagy síremlékét.

A megemlékezésen több katonai és civil szervezet képviselői, valamint a Honvéd Kadét Program résztvevői is tiszteletüket tették.

Szöveg és fotó: Józan Tímea hadnagy

* * *

Székesfehérvár Helyőrség

Öt kegyeleti helyszínt jártak be halottak napja alkalmából a Székesfehérvár Helyőrségben települő katonai szervezetek képviselői október 29-én, pénteken.

A palotai úti Hosszútemetőnél, a sárkeresztúri úti Szentlélek katonai temetőnél, a Király soron található Gyergyó Emlékparkban, valamint a Zichy liget sarkán álló Helyőrségi Művelődési Otthon udvarán Topor István ezredes, a NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) parancsnoka, Czigler Zalán alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred törzsfőnöke és Németh Sándor őrnagy, a Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Század parancsnoka rótta le kegyeletét a hősi halottak mementói előtt.

A Városház téri, második világháborús ,,Harang” emlékműnél - a felsorolt vezetők mellett - Denis Tretinjak vezérőrnagy, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) parancsnoka, Miklovich János ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka, valamint Lévai Miklós alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke is koszorút helyezett el. Utóbbi helyszínen Vargha Tamás országgyűlési képviselő, továbbá Cser-Palkovics András, a város polgármestere is tiszteletét tette.

A katonai vezetők a Hosszútemetőben Pour Gyula magyar királyi honvéd százados, a székesfehérvári 17-es Magyar Királyi Honvéd Gyalogezred legendás hírű zászlóaljparancsnoka sírját, a Szentlélek katonai temetőben az első és a második világháborúban elesett magyar honvédek mementóját, a Gyergyó Emlékparkban a Magyar Királyi 3. Tábori Pótezred katonáinak emlékművét látogatták meg, míg a HEMO udvarban az első és második világháború áldozatai előtt tisztelegtek a megemlékezők.

Szöveg: Gyimóthy Levente
Fotó: Dömsödi Richárd

* * *

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak részvételével tartott halottak napi megemlékezések sora október 28-án délelőtt, a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett ünnepséggel kezdődött. A Nádorvárosi köztemetőben a történelmi egyházak képviselői fogalmazták meg a jeles naphoz kapcsolódó gondolataikat, míg ünnepi beszédet Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, valamint Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő mondott. Az ezred koszorúját Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el a – Deim Pál alkotta – „Hősi halottak” emlékműnél.

A Pálffy Miklós laktanya emlékparkjában október 29-én tartottak ünnepi megemlékezést. Az alakulat vezetőállományának körében zajló meghitt rendezvényen Matyi Tibor alezredes, parancsnokhelyettes vezetésével rótták le kegyeletüket egykori bajtársaik emléke előtt az alegységparancsnokok és főnökök.

„Amikor előre ment bajtársainkra emlékezünk elégtelen forma és alkalmatlan fogalom a tiszteletadás, talán a részvét is, hiszen lehetetlen méltó formában kifejezni egy, a mások szolgálatára szentelt élet iránti tiszteletet és hálát. A gyertyagyújtáskor, az emlékezés perceiben nem mi citáljuk a hőseinket alkalmatlan formák és fogalmak közé, sokkal inkább mi emelkedünk fel hozzájuk” – hangsúlyozta beszédében Szabó János százados, az ezred evangélikus tábori lelkésze.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred közreműködésével megrendezésre kerülő halottak napi megemlékezések november 5-én az Ostffyasszonyfai Hadifogoly-temetőben érnek véget, ahol Könczöl Ferenc ezredes, parancsnok képviseli majd a katonai szervezetet.

Szöveg és fotó: Sályi Gergő hadnagy

* * *

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj

Halottak napja alkalmából katonai tiszteletadással és koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj Szegeden, a 46. volt császári és királyi gyalogezred hősi halottainak emlékparcellájánál, október 29-én.

A megemlékezésen Mészáros László tartalékos őrnagy kiemelte a 46. gyalogezred katonáiról írt beszédében: „…nem ismertek más vezényszót, csak azt, hogy: csak előre! … Mert tisztjeik is kiválók voltak és a csaták tüzében bőven ontották vérüket. Volt rá eset, hogy a harcoló csapatnak minden tisztje és altisztje hősi halált halt. S akkor egy öreg katona ragadta kezébe a zászlót és vitte diadalra a megritkult sorú csapatot. Azt a zászlót, melyet Erzsébet királyné által adományozott zászlószalag díszített, s melyen az ezred jelmondatává vált felirat díszelgett: Perpetua fide! Örök hűséggel!” A 46. gyalogezred katonái többségében a Dél-Alföld lakosságából kerültek ki. Az első világháború több csataterén is megfordultak, de igazi hírnevet az olasz fronton, a Doberdó-fennsíkon, az Isonzó-folyó mellett szereztek maguknak és egységüknek azzal, hogy egyedüli alakulatként mind a tizenkét isonzói ütközetben részt vettek.

A megemlékező beszéd elhangzását követően koszorút helyezett el Hraska Gábor alezredes, a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsnoka, és Nagy László őrnagy, a zászlóalj törzsfőnöke. A megemlékezés a Magyar Takarodó dallamaival ért véget.

Szöveg és fotó: Gál József tartalékos százados

* * *

MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Területvédelmi Zászlóalj
MH Katonai Igazgatási Központ

Közös megemlékezést tartottak az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Területvédelmi Zászlóalj és az MH Katonai Igazgatási Központ Vas megyei irodájának katonái az első világháborúban elesett katonák tiszteletére az osffyasszonyfai hadifogoly temetőben, október 29-én, péntek délután.

A köszöntőt követően Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott beszédében kiemelte: fontos, hogy egyetlen katona sírja se maradjon megkoszorúzatlan, legyen az határainkon innen vagy túl. „Mindig kellenek olyan emberek és katonák, akik a katonahősökről, - bárhol vannak - mindig meg fognak emlékezni és gyertyát gyújtanak.”

Az ünnepi megemlékezést Németh Zoltán plébános és Garas Krisztina evangélikus lelkész folytatta, felhívva a figyelmet a békére, békességre való törekvésre, valamint emlékeztetni kell a következő nemzedéket arra, hogy voltak elődeik, akik embertelen háborúk áldozatai lettek.

Miután a jelenlévők közös imádságot mondtak el a temetőben nyugvó katonák lelki üdvéért, Harangozó Bertalan kormánymegbízott és dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára, valamint Mihátsiné Dózsa Hajnalka, Ostffyasszonyfa polgármestere katonai tiszteletadás mellett helyezte el a megemlékezés egy-egy koszorúját.

Zárásként a 83. Területvédelmi Zászlóalj speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonákból álló díszraja tíz díszlövést adott le az elhunyt olasz, román, szerb, orosz katonák emléke előtt tisztelegve, majd közös mécsesgyújtással zárult a megemlékezés.

* * *

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnoksága - Sásdi Imre alezredes, parancsnok, Molnár Tamás őrnagy, törzsfőnök és Nagy Csaba törzszászlós, vezénylőzászlós - katonai tiszteletadás mellett koszorúzta meg október 29-én a 83. Területvédelmi Zászlóalj névadója, Poppr Emil tartalékos hadnagy sírját a lébényi temetőben és helyezte el a megemlékezés mécseseit.

* * *

A vasvári járási század önkéntes területvédelmi tartalékos katonái Nagy Csaba törzszászlós vezetésével az első és második világháborúban elhunyt katonákról emlékeztek meg, és helyezték el a kegyelet mécseseit a hős katonák sírjánál október 31-én, Vasváron.

November 1-jén pedig a kőszegi és szombathelyi temetőben az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Vas megyei irodájának és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Területvédelmi Zászlóalj katonái közösen gyújtották meg a mécseseket a hősi halottakra emlékezve.

Szöveg és fotó: Zag Lívia önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy és MH 6. TVE

* * *

MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék

Mindenszentek ünnepén a határon szolgálatot teljesítő katonák is megemlékeztek halottjaikról. Az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék (MH AIAK) állománya már október 29-én meggyújtotta az első mécseseket, Hercegszántón, a Szűz Mária szobornál. A gyertyagyújtás Bácsalmáson, a Hősök terén folytatódott, ahol az első világháború hősi halottainak állított emlékműnél emlékeztek a kötelék katonái. A mécsest Vokla János ezredes, az MH AIAK parancsnoka gyújtotta meg.

Az ünnepi beszédet követően Dudás Ferenc százados, református tábori lelkész a Szentírás szavaira hívta fel a jelenlévők figyelmét. „Nem szeretnénk, testvéreink, ha tudatlanok lennétek az elhunytak felől, és szomorkodnátok, mint a többiek, akiknek nincs reménységük. Mert ha hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadt, az is bizonyos, hogy Isten az elhunytakat is előhozza Jézus által, vele együtt” - idézte Pál apostol tesszalonikaiakhoz írt első levelét. Ezután imádságban emlékezett meg azokról a bajtársainkról, akik a múltban életüket áldozták hazánkért és akik a közelmúltban katonai szolgálatuk teljesítése közben vesztették életüket.

A megemlékezés sötétedés után, a városban elhelyezett Krisztus szobornál zárult.

Szöveg: Löbl Eszter hadnagy
Fotók: Vida Gábor őrnagy és a szerző

* * *

Veszprém

A hagyományoknak megfelelően idén is közös megemlékezést tartottak Veszprémbe települt katonai szervezetek - az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ katonái - a halottak napja alkalmából november 2-án, az alsóvárosi, a Vámosi úti, valamint a dózsavárosi temetőkben. 

Az eseményen a helyőrségben települt katonai szervezetei képviseletében Barta Sándor ezredes és Soós Gyula alezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság képviseletében Pálmann László rendőr ezredes, míg a veszprémi nyugdíjas szervezetek nevében Simon Jójárt Sándor nyugállományú  ezredes, Müller Béla nyugállományú őrnagy és Soós Lajos nyugállományú alezredes helyezett el koszorút.

Szöveg és fotó: Szedmák Péter hadnagy

* * *

Kapcsolódó cikkek