Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A HRW szerint 72 civil halt meg a NATO líbiai légicsapásaiban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 14. 20:51

A NATO tavalyi líbiai légicsapásaiban 72 polgári lakos halt meg – közölte május 14-én, hétfőn a Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet, s azzal vádolta a katonai szövetséget, hogy nem vesz tudomást a „járulékos károk” közé sorolt emberi veszteségek mértékéről.

A HRW a légitámadások helyszínén végzett vizsgálatok alapján készítette el most nyilvánosságra hozott jelentését, amely a szervezet szerint az eddigi legátfogóbb összegzés a NATO-támadások okozta civil áldozatokról Líbiában. Míg a másik tekintélyes nemzetközi emberjogi szervezet, az Amnesty International (AI) márciusi jelentésében 55 civil áldozatról számolt be, a HRW szerint a NATO-hadjáratban 72 polgári lakos halt meg, köztük húsz nő és 24 gyerek.

A New York-i székhelyű HRW felszólította a NATO-t, hogy kárpótolja a civil áldozatok hozzátartozóit, és vizsgálja ki azokat a bevetéseket, amelyekre a törvénytelenség gyanúja vetül. „Támadások csak katonai célpontok ellen engedélyezettek, és vannak még súlyos kérdések egyes incidenseket illetően, hogy pontosan mi volt a NATO-erők célpontja" – mondta Fred Abrahams, a HRW különleges tanácsadója.

A NATO nagyon sikeresnek tartja líbiai hadműveletét, úgy vélve, hogy az jól szemlélteti a szövetség együttműködési képességét egy korlátozott kampányban. Oana Lungescu NATO-szóvivő közleménye szerint a hadművelet végrehajtását „példátlan gondosság és pontosság jellemezte s olyan színvonal, amely meghaladja a nemzetközi emberiességi törvény által előírtat".

„A NATO mindent megtett a civilek kockázatainak minimalizálására, de egy bonyolult hadműveletben e kockázat sohasem lehet nulla – folytatta a szóvivő. – Nagyon sajnálunk minden olyan, civil áldozatokkal járó esetet, amelyért a NATO felelős lehetett."