Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jégmezők lovagjai

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 11. 9:53

A MH Központi Kiképző Bázisára az elmúlt év decemberében bevonult szerződéses katonák talán nem gondoltak arra, hogy néhány hét múlva – a korábbi telekhez képest – északi-sarki időjárás teszi feledhetetlenné az alapkiképzés időszakát. Nem véletlenül kölcsönöztük Eizenstein klasszikus filmjének címét, hiszen a katonák – kis túlzással – a téli kiképzés során már hasonlítottak a Csúd-tavi ütközet lovagjaihoz.

2007. december 4-én 144 fő kezdte meg az egységes katonai alapkiképzést, hogy a felkészülés befejeztével választott katonai szervezetüknél folytathassák katonai pályájukat. Alig több mint egy hónap eltelte után, amelyet az év végi ünnepek a kiképzés szempontjából néhány nappal megszakítottak, a bázis Mecséri János Kiképző Osztályának szerződéses állománya befejezte a 4 ciklusra osztott kiképzés első szakaszát és felmérésre került elméleti ismeretük, alaki és testnevelési kiképzésük színvonala, illetve végrehajtották a pisztoly szak-alap lőgyakorlatot.

Szalay Zoltán ezredes, a kiképző bázis parancsnok helyettese elmondta, hogy a kiképzés előkészítése során a fő hangsúlyt a téli időjárási körülményekhez való alkalmazkodásra, a veszélyek feltárására és az esetleges balesetek megelőzésére, illetve a tél adta lehetőségek mind teljesebb kihasználására helyezték. A lőkiképzés, harcászati kiképzés, katonai testnevelés és katonai tereptan tárgykörökre való felkészülés különösen jó lehetőséget adott ezeknek a szempontoknak az érvényesítésére. A szokatlanul tartós hideg, nyirkos, ködös, havas idő ugyan próbára teszi az emberek állóképességét, a fegyverek és technikai eszközök működőképességét, de ritkán visszatérő alkalmat ad a különleges helyzetek gyakorlására is.

Az izbégi gyakorló- és lőtéren végrehajtott előkészítő és éles lőgyakorlat, illetve a kapcsolódó kiképzési feladatok igazolták a parancsnokok elővigyázatosságát. Nagy Attila őrnagy, a kiképző osztály osztályvezetője arról adott tájékoztatást, hogy sem a hideg, ködös időjárás, sem a havas, jeges terep, a mindenütt tapasztalható síkosság sem okozott eddig komolyabb balesetet vagy fennakadást a gépkarabély és pisztoly lövészet, illetve a kézigránátdobás előkészítésének teljesítésében. Ugyanakkor a kemény tél szorításában elsajátított gyakorlati ismeretek alkalmassá

1595871575
tették az állományt bonyolult időjárási körülmények között is feladataik végrehajtására, fokozták állóképességüket. A tél nemcsak a szerződéses állomány, hanem a kiképzők számára is szolgáltak újdonságokkal és mindezek gyarapították elméleti és gyakorlati ismereteiket.

Az állomány edzettségével, jó egészségügyi állapotával kapcsolatos kedvező tapasztalatokat az előzetes szűrés eredményes végrehajtása alapozta meg. Dr. Csoma Attila alezredes szerint a prevenciót szolgáló előírások, mint pl. infuenza elleni védőoltás vagy más védőoltások, illetve járványvédelmi intézkedések biztosították, hogy a zárt körülmények között élő, fokozott igénybevételnek kitett állomány körében nem tapasztalható nagyobb arányú megbetegedés. A jeges, hideg idő ellenére sem emelkedett a töréssel, húzódással együtt járó balesetek száma, köszönhetően az olyan megelőző intézkedéseknek, mint a laktanyai kiképzőhelyek jégmentesítése, az előírt felszerelések használata.