Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő útján…

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. április 25. 13:45

Megtörtént az első hivatalos kapcsolatfelvétel az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred és a NASAMS légvédelmi rakéta fegyverrendszer egyes elemeit gyártó norvég hadiipari vállalat, a Kongsberg Defence & Aerospace között a győri laktanyában április 20-án.

NASAMS_3

Mint ismert, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a Magyar Honvédség légvédelmi rakétafegyverzete is megújul. A honvédség a norvég Kongsberg Defence & Aerospace, valamint az amerikai Raytheon Technologies hadiipari cégek közös termékét, a NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System – Nemzeti Fejlett Felszín-Levegő Rakétarendszer) fegyverrendszert vásárolta meg.

A norvég cég képviselői az Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnöksége által a földi telepítésű légvédelmi képesség fejlesztése program keretében szervezett kétnapos „NASAMS Projekt Irányító Bizottsági és nemzetközi konferencián” találkoztak a rakétaezred vezetésével.

NASAMS_1

A konferencia célja a NASAMS szerződésben foglalt feladatok és határidők - a felek általi - egyeztetése, a felmerült integrációs, kiképzési, információvédelmi, valamint logisztikai kérdések megbeszélése, valamint a tervezett infrastrukturális beruházások helyszíni bejárása. A konferencia második napján a norvég-magyar delegáció az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központba látogatott.