Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai ösztöndíjtól a kórteremig

Szöveg: MH Egészségügyi Központ | Fotó: a központ felvételei |  2024. augusztus 12. 11:17

Azt mondják, hogy a fiataloké a jövő, de kevesen tudják, hogy pontosan mivel szembesül egy fiatal pályakezdő, amikor katonaorvosként kezdi meg karrierjét, különösen a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában. A fiatalok számára a pályaválasztás izgalmas, ugyanakkor nehéz döntés is lehet. Dr. Bessenyei Bence hadnagy számára sem volt ez másképp, aki jelenleg katonaorvosként dolgozik, ám az odavezető út sok kihívással és váratlan fordulattal volt tele.

Dr. Bessenyei Bence hadnagy MH EK (1)

Gyermekkorában még nem volt egyértelmű, hogy az egészségügyi pályára fog lépni, de a tudomány iránti érdeklődés és a kíváncsiság már akkor benne volt. A karácsonyi ajándékok között rendszeresen helyet kaptak orvosi eszközök, mint egy fonendoszkóp vagy egy mikroszkóp, és a háziorvosuk is pozitív példát jelentett számára. Az igazi elhatározás csak a gimnáziumi évek vége felé érlelődött meg benne, amikor kémia tanára javasolta először, hogy próbálkozzon meg az orvosi pályával.

Az egyetemen dr. Bessenyei hadnagy életében egy váratlan lehetőség bukkant fel: e-mailen értesült a honvédség ösztöndíjprogramjáról. Ez a program nemcsak anyagi támogatást kínált, hanem egy biztos karrierutat is a diploma megszerzése után. „A honvédség egy megbízható, hosszútávú lehetőségnek tűnt” – meséli. „A Mészáros Lázár ösztöndíj elbírálásához egy teljes alkalmassági vizsgálaton kellett átesni, amelytől először tartottam, de meglepően jól sikerült venni az akadályokat. Amellett, hogy beosztásba helyeztek diploma után, az egyetemi éveim alatt kiegészítést jelentett az ösztöndíj, amelyet a tanulmányaim elősegítésére, kiadások fedezésére tudtam fordítani.”

Dr. Bessenyei Bence hadnagy MH EK (2)

Az orvosi szakirány kiválasztása sem volt egyszerű döntés számára. Mint sok más orvostanhallgató, ő is több terület iránt érdeklődött, de végül a belgyógyászat mellett tette le a voksát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy itt megállna – a jövőben további szakvizsgákat is tervez, hiszen a folyamatos tanulás és fejlődés az ő számára természetes része az életnek.

Katonaorvosként a mindennapjai nem csupán a kórházi rutinról szólnak. A katonaorvosok csapatorvosi feladatokat is látnak el, például részt vesznek lövészetek és fizikai felmérések biztosításában is. A katona-egészségügyben is kiemelt feladat a külszolgálatokban történő szerepvállalás is.

Ezek a speciális feladatok nemcsak a szakmai fejlődést szolgálják, hanem változatosságot is hoznak a mindennapokba. Az ilyen jellegű feladatok révén dr. Bessenyei hadnagy folyamatosan új tapasztalatokra tesz szert, amelyek a kórházi munkában is kamatoztathatók.

Dr. Bessenyei Bence hadnagy MH EK (3)

Az egyik legmeghatározóbb élménye eddig a „Vigorous Warrior 2024” NATO gyakorlat volt, amely során nemzetközi környezetben dolgozhatott. „Elképesztő volt látni egy teljes személyzettel és eszközökkel felszerelt ROLE-2-t működés közben” – meséli lelkesen. „A magyar csapat nagy része már vett részt hasonló gyakorlaton. Jó volt látni, ahogy tábori körülmények között milyen hatékonyan szervezik meg a harctéri betegellátást. Mennyire másképp működik a kommunikáció, a csapatmunka, mint a hétköznapokban.” A gyakorlat során a holland csapattal szorosan együttműködve sikerült elsajátítania azokat a készségeket, amelyek később a mindennapi munkája során is hasznosak lehetnek.

Tervei között szerepel egy külszolgálat is, amelyre jövő tavasszal kezdi meg a felkészülést. „Misszióban különleges tapasztalatokat szerezhetek katonaorvosként, melyet a mindennapos betegellátás során fel tudok használni.”

Az orvosi hivatás és a katonai szolgálat együtt nem mindennapi, ám Bessenyei doktor számára ez a kettő jelenti azt az értelmet és kihívást, amelyre mindig is vágyott. Az ő példája inspiráló lehet azok számára, akik keresik az utat a hivatásuk és a haza szolgálata iránti elkötelezettség világában.

Dr. Bessenyei Bence hadnagy MH EK (4)