Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A két Korea katonai vezetői kedden találkoznak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 8. 7:37

Feszültségekkel terhes hónapok után első alkalommal találkoznak kedden a két Korea katonai vezetői a két országot elválasztó demilitarizált övezetben fekvő Panmindzson határfaluban. A megbeszélések célja egy magas rangú találkozónak, feltehetően a védelmi miniszterek találkozójának az előkészítése.

A megbeszélés ugyanakkor lehetőséget teremt Szöulnak arra, hogy megbizonyosodjon Phenjan szándékairól, miután tavaly két súlyos incidens – a Cshonan dél-koreai hadihajó elsüllyesztése és egy dél-koreai sziget ágyúzása – terhelte meg kapcsolatukat.

A szöuli védelmi minisztérium szóvivője hétfőn kijelentette, hogy „a tárgyalások jelzéseket adhatnak Észak-Korea valódi szándékairól és a párbeszédet övező általános hangulatról".

Phenjan több hónapos feszültséget követően tavaly év végén indított mosolyhadjáratot, és időről időre megismételte a párbeszéd felújítását célzó ajánlatait. Kína, amely egyedüli országként szoros viszonyt ápol Észak-Koreával, valamint az Egyesült Államok – Dél-Korea szövetségese – nyomást gyakorolt a két Koreára, hogy folytassák a párbeszédet.

Peking egyben sürgette, hogy az észak-koreai nukleáris leszerelésről tárgyaló hat ország – Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország – ugyancsak folytassa a párbeszédet. Washington azonban ehhez azt a feltételt szabta, hogy Phenjan képviselői előbb szöuli partnereikkel találkozzanak.