Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombát találtak a szántóföldön

Szöveg: Szűcs László |  2011. február 8. 6:49

Az ötödik héten, azaz január 31. és február 6. között tizenkét bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül három esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Bugyi Zoltán törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 78 bejelentést kaptak.

Január 31-én a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúrról kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a helyi tűzoltók egyik leégett tanyaépületnél végzett utómunkálatok során, az egyik szobában, világháborús robbanószerkezetet találtak. A Strak Vince törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy a lánglovagok egy magyar gyártmányú, 82 milliméteres kommulatív aknavetőgránát testét találták meg, amely szerencsére nem tartalmazott robbanóanyagot. A szakzsargonban nem robbanótestnek (NRT) nevezett szerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Február 2-án a Veszprém megyei Balatonfűzfőn akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a strand mellett, földmunkák közben világháborús eszközöket találtak a munkások. A bejelentést követően helyszínre vonuló – Hadházi Sándor zászlós vezette – tűzszerész járőr egy kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert és lőport semmisített meg a közelben kijelölt helyen.

Február 3-án a Fejér megyei Dunaújvárosból érkezett a hívás a tűzszerész ügyeletre, hogy az üdülősoron, árokásás közben egy, feltételezhetően a második világháborúból származó robbanószerkezet került elő. Az alakulattól a Pásztor István zászlós vezette járőr indult a helyszínre, ahol a tűzszerészek egy 37 milliméteres, szovjet gyártmányú légvédelmi repeszgránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Ugyancsak ezen napon a Komárom-Esztergom megyei Bajótra is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a település határában lévő szántóföldön egy 100 kilogrammos, szovjet gyártmányú bombát találtak. A világháborús eszköz gyújtószerkezetét Pozderka Attila főtörzsőrmester, járőrparancsnok a helyszínen kiszerelte és megsemmisítette, míg a bombatestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Február 5-én a Heves megyei Besenyőtelekről kapták a bejelentés a tűzszerészek, amely szerint a Ságvári Endre út végén található nyitott magánterületen, földmunkák közben egy szovjet gyártmányú, 82 milliméteres aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.