Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A kiállítás hagyományt őriz, oktat és jövőt mutat”

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. március 3. 8:27

Az MH Hadikikötőben március 1-jén nyitották meg az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred történetét bemutató kiállítást. A látogatók a kiállított modellek segítségével megismerhetik a múlt és jelen hadihajóit, azonkívül testközelből megnézhetik a korábbi egyenruhákat is. A kiállításról Szilágyi Zsolt Lajos ezredessel, az alakulat parancsnokával és dr. Balogh Tamással, a Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnökével beszélgettünk.

Az alakulat története nagyon gazdag, a kiállítást megnézve sok érdekességet láthatunk. A kiállításnak ki a célközönsége?

_3012310

Szilágyi Zsolt ezredes: Szerencsére több korosztály is képviseltette magát a megnyitón. Itt vannak a nyugdíjas és rendőr bajtársaink, de idelátogattak a jövő képviselői, a kadétok is. A kiállítás az 1848-tól számított időszaknak állít emléket, bemutatja, hogy a folyamőr tevékenység mennyire speciális, és külön katonai kultúrával rendelkezik. A folyamőr ezred történelme gazdag, hiszen egyidős a Magyar Honvédséggel. 1848. július 25-én bocsátották vízre a Mészáros Lázár hadigőzöst, az első felfegyverzett, modern, gépi hajtású hadihajót. E dátumtól számítjuk a modernkori hadihajózás kezdetét is.

A plakátokon, zászlókon és egyenruhákon kívül rengeteg modellt is kiállítottak. Melyik volt ezek közül a legjelentősebb, ami a maga korszakában a legmodernebbnek számított?

Megemlíteném a Lajta Monitor hajót, amely 1871-es vízrebocsátása után hosszú évtizedekig szolgálta az Osztrák-Magyar Monarchiát, és mint múzeumhajó ma is üzemel. Azért számított jelentősnek, mert a Monitor, mint úszóegység olyan volt, mint napjainkban a Lynx harcjárművek. Abban az időben csak a magyarok rendelkeztek ezzel a folyamerővel, ami támogatni tudta a szárazföldi csapatokat és önállóan képes volt harcászati feladatok végrehajtására is. A folyami haderő évtizedekkel megelőzte a korát. Ezenkívül a kiállításon leginkább az őrhajókra koncentráltunk. Látható a Debrecen őrnaszád makettje is, ami a maga korában az egyik legkorszerűbb úszóegységnek számított.

hsz17_3012476

Kik nézhetik meg a kiállítást? A jövőben máshol is látható lesz?

Jelenleg a kiállítás egy zárt katonai objektumban van, ami korlátozza a látogatók létszámát. Később ez a tárlat vándorkiállítássá alakul, mely az ország több pontján is elérhető lesz az érdeklődők számára. Emellett – ahol lehetőségünk nyílik – valamennyi katonai rendezvényen bemutatjuk a kiállítást.

A Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület hogyan kapcsolódott a folyamatba?

_3012224

Dr. Balogh Tamás: Szilágyi Zsolt Lajos ezredes kért fel minket, hogy a magyar honvéd folyamerők felállításának 102. évfordulója alkalmából megemlékezéssel egybekötött emlékkiállítást szervezzünk. Az egyesület és az alakulat a Lajta Monitor Múzeumhajó újraélesztése óta folyamatosan együttműködik, a civil kapcsolatok építésében és kiállítások szervezésében segítjük az alakulatot.

A folyamőrség feladata hosszú történelme során változatlan: a folyami területvédelem és a folyón felvonuló ellenséges erők akadályozása, ezért a folyamőr erőkre minden időben szükség van. A kiállítás lehetőséget ad arra, hogy a jogelőd alakulatokat is megismerhessék az emberek, illetve megmutatja az 1945 utáni fejlődést is. A kiállítás rámutat arra, hogy napjainkban is van létjogosultsága ennek az alakulatnak, hiszen hazánkon kívül, a Duna menti NATO tagállamok közül csak Románia rendelkezik hasonló fegyveres erővel. Emellett az alakulat kötelékében lévő hajók jelentős része tengeri szolgálatra is alkalmas, mert a francia licenc alapján az egykori Jugoszláviában gyártott hadihajókat korlátozottan partmenti, tengeri közlekedésre is alkalmassá tették.

Kapcsolódó cikkek
folyamőrség_index

Újra megalakult a folyamőrség

2023. március 2. 16:54