Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kiképzés folytatódik

Szöveg: Tömbölné Czirfusz Loretta |  2012. január 11. 9:15

Az Észak-Koszovóban 2011 második felében kialakult helyzet miatt a KFOR-misszióban részt vevő erők még nagyobb hangsúlyt fektetnek a tömegkezelési feladatok begyakorlására.

Az ősszel megkezdett felkészítéssorozat keretében január 3–5. között a Multinational Battle Group-East (MNBG-E) harccsoport egy amerikai szakasza és egy görög százada vett rész tömegkezelési kiképzésen a pristinai Slim Lines táborban. Az amerikai alegység felkészítése a magyar század, a görögöké pedig a portugál csapat feladata volt.

1595929848
A rendezvény megnyitóján Szentes Gábor őrnagy, az MH KFOR Kontingens műveleti parancsnokhelyettese hangsúlyozta, hogy a portugál−magyar tartalék zászlóalj célja nem az, hogy a két alegység eddig elsajátított ismereteit felülírja, hanem csak más taktikát, új módszereket mutat be a kiképzésen részt vevő állománynak.

A képzési program minden szintje rövid elméleti foglalkozással kezdődött, de ahogy korábban, úgy a zászlóalj szakemberei most is a gyakorlati oktatásra irányították a fő figyelmet. A felkészítés során az egyéni és a rajszintű technikákat sajátították el: a kiképzendő állomány megtanulta a pajzs és a gumibot használatának szabályait, valamint begyakorolta a raj együttmozgásának és együttes tevékenységének hatékony fogásait.

A kiképzési rendezvény második és harmadik napján a szakaszszintű tevékenység begyakorlása, majd a gépjárműveknek a szakasz alakzataiba történő integrálása, végezetül pedig a századszintű tevékenység elsajátítása került a középpontba.

A kiképzés zárónapját megtekintette Richard Kumlin ezredes, az MNBG-E harccsoport parancsnokhelyettese is, aki elismerő szavakkal köszönte meg a portugál−magyar harcászati tartalék zászlóalj (KFOR TACRES Battalion) kiképzőinek munkáját. Kiemelte: a későbbiek során több közös kiképzési rendezvényt kívánnak szervezni annak érdekében, hogy egy esetleges valós művelet alkalmával még hatékonyabb legyen az együttműködés a zászlóalj és az MNBG-E alegységei között.

1595929848

 Fotó: A szerző felvételei