Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A koronavírus megfékezésében is segíthetnek a HM Ei Zrt. munkatársai

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Nagy Gábor |  2021. február 15. 14:24

Véradást szervezett a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM Ei Zrt.) a Magyar Vöröskereszttel együttműködve február 15-én, hétfőn. Az intézmény munkatársai ezúttal véradással és vérplazmaadással is segíthettek.

Véradás_HM Ei Zrt (7)

A HM Ei Zrt. által szervezett véradáson több, mint huszonöten vettek részt. Egy önkéntes akár három életet is megmenthet, ezúttal azonban nem csupán vérrel, hanem vérplazmával is tudtak segíteni a dolgozók.

„Ma már tudjuk, hogy vannak olyan gyógykezelések, amelyeket a koronavíruson átesett emberek plazmájának segítségével fejlesztettek ki. A mai alkalommal a jelentkezők választhatnak, hogy vért szeretnének adni, vagy vérplazmát. Utóbbi esetben csupán egy kémcsőnyi vért veszünk tőlük, a mintát pedig komolyabb vizsgálatoknak vetik alá. Ezt követően értesítik az illetőt, hogy alkalmas-e a plazmája erre a gyógymódra. Amennyiben megfelelő, akkor behívják egy plazmaferezis állomásra, ahol a további teendőket elvégzik” – mondta Doma Csilla, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének véradás-szervezője, majd hozzátette: a véradások alkalmával szigorúan figyelnek a járványügyi-helyzetben megkövetelt higiéniai szabályok betartására.

Véradás_HM Ei Zrt (3)

„Bárki jelentkezhet 18 és 65 év között, aki megfelel a kritériumoknak, tehát fizikálisan és mentálisan is egészséges. Ha valaki egy hónapja átesett a koronavíruson és már nincsenek tünetei, akkor adhat vért. Akkor sem jöhet véradásra az illető, ha két héten belül antibiotikumot szedett vagy várandós. Minden esetben a kivizsgáló orvos dönt arról, hogy a jelentkező adhat-e vért” – árulta el érdeklődésünkre Doma Csilla.

Mint fogalmazott: örülnek, hogy ezúttal megrendezhették a véradást, amely a járványügyi-helyzet miatt korábban elmaradt. A véradásszervező reméli, hogy lesz lehetőség arra, hogy a jövőben is több alkalommal meghirdessék a lehetőséget a dolgozóknak.

„Ez a harmadik véradásom, igyekszem minél többször eljönni, hiszen ha esetleg én kerülnék olyan helyzetbe, hogy vért kell kapnom, akkor én is örülnék a segítségnek. Általában akkor tudom ezt megtenni az embertársaim érdekében, amikor a munkahelyemen van rá lehetőség” – mondta Gömbicz Péter, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. munkatársa.