Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A koszovói szerbek dacolnak a NATO-val és az EU-val

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 30. 20:39

A hét első felének erőszakos cselekményei után éleződik a szembenállás Koszovóban a szerb kisebbség, a nemzetközi békefenntartók (KFOR) és az Európai Unió között. A KFOR elrendelte, hogy számolják fel a legfontosabb tranzitútvonalakon emelt torlaszokat, a dühös szerbek azonban követeléseik teljesítéséig védelmezni akarják ezeket az akadályokat. Ezt jelentette be vezetőjük július 29-én, pénteken. Mindezek mellett az EU közvetítésével Belgrád és Pristina között folyó dialógus sem folytatódhat.

„Amennyiben a határátkelőhelyeken nem áll vissza a régi rend, nem lesz párbeszéd" – közölte a szerb főtárgyaló, Borislav Stefanovic a Blic című belgrádi lappal. Ugyanő jelentette ki, hogy „senki sem követelheti, sem Isten, sem az elnök ezektől az emberektől, hogy jöjjenek le a barikádokról".

A belgrádi tárgyaló fél már az előző nap azt követelte a NATO-parancsnokság alatt álló KFOR-tól, hogy ismét szerb hivatalnokok teljesíthessenek szolgálatot a két vitatott határátkelőhelyen, Jarinjénél és Brnjaknál. Ezzel szemben Erhard Bühler KFOR-parancsnok azt közölte, hogy az átkelőhelyeken a jövőben a koszovói központi kormány vámőreinek és határrendőreinek nyújtanak támogatást.

A délután folyamán Zvecan településnél körülbelül ezer szerb akadályozott meg egy KFOR-konvojt a továbbhaladásban, a konvoj a felégetett jarinjei átkelőhöz igyekezett. A fatörzsekből, autógumikból, kövekből és haszonjárművekből emelt torlaszok elbontásáról Bühler és Goran Bogdanovic, a szerb Koszovó-ügyi miniszter tárgyalt. Az akadályok eltávolításán kívül arról is tárgyaltak, hogy ki ellenőrizze a vitatott határátkelőhelyeket.

A szerb parlament szombaton rendkívüli ülést tart a kormány indítványára Koszovóról. Az ellenzék azt követelte, hogy Szerbia forduljon el az EU-tól, s keresse Oroszország és Kína pártfogását. Valószínűleg elítélik majd a koszovói kormányt, mivel a KFOR segítségével Pristinához hű vámosokat és határőröket állított szolgálatba. Másrészt Szerbiának mérlegelnie kell Belgrád és Pristina párbeszédét az EU égisze alatt, annak sikeressége előfeltétel ahhoz, hogy a szerbek az év végén megkapják az EU-tagjelölti státust.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban zárt ajtók mögött tájékozódott a koszovói helyzetről. Az éppen emiatt New Yorkba utazott szerb külügyminisztert, Vuk Jeremicet nem engedték a tanácskozás közelébe. Szerbia szövetségesének, Oroszországnak nem sikerült elérnie, hogy az ülés nyilvános legyen. A BT elnökének tisztét betöltő Németország nagykövete, Peter Wittig külön találkozott Jeremiccsel. Részletek nem ismeretesek.

A pristinai kormány Jarinje és Brnjak ellenőrzésével ki akarja terjeszteni fennhatóságát Koszovó szerbek lakta északnyugati részén.