Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A közös európai védelemről – franciául

Szöveg: zmne.hu/honvedelem.hu |  2008. október 14. 16:07

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem október 6-10-e között az Európai Unió több országa, köztük Litvánia, Szlovákia, Franciaország és Magyarország külügy- és védelmi minisztériumainak képviselői részvételével nemzetközi, szakterminológiai tanfolyamot szervezett a közös európai biztonság- és védelempolitikáról (EBVP) – francia nyelven.

Az új biztonsági környezetben az Európai Unió országaiban fontossá vált a kibővült Európa polgárainak minél szélesebb körű tájékoztatása a biztonság és védelem kérdéseiről.
Ennek jelentőségét és fontosságát felismerve, az Európai Unió képzési programjában Magyarország felajánlásaként rendeztük meg ezt a tanfolyamot, amelynek résztvevői az európai védelemmel és biztonsággal kapcsolatos ismereteik bővítése és francia nyelvtudásuk fejlesztése céljából érkeztek a tanfolyamra.

A résztvevők megismerhették a témához kapcsolódó legfontosabb alapfogalmakat, kategóriákat, értelmezték az európai biztonság- és védelempolitika különböző területeit. Az előadók a programban kijelölt témák szakemberei közül kerültek meghívásra.

A tanfolyam megnyitó előadását René Roudaut, Franciaország nagykövete tartotta. Előadást tartottak a nagykövetség munkatársai, a francia véderőattasé és a francia együttműködési tiszt, valamint Iváncsik Imre, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár, és a Nemzetvédelmi Egyetem néhány oktatója is.

A tanfolyam jó lehetőséget adott arra, hogy az Európai Unió és a NATO tagországainak képviselői egységes értelmezést alakítsanak ki és kapjanak az európai biztonságról és védelemről, megértsék a téma francia szakterminológiai kifejezéseit és azok tartalmát, valamint a békeműveletek helyét és szerepét az Unió közös politikájában.