Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A közös nevező: hazánk megvédése, megőrzése és átadása gyermekeinknek, unokáinknak

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. október 5. 15:32

A honvédelmi neveléssel foglalkozó szakemberek munkáját ismerték el október 5-én, kedden, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Sportszövetség munkatársait Szabó István honvédelmi államtitkár, Simicskó István, a sportszövetség elnöke és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese köszöntötte.

Kadet_program_elismeresek (2)

„Minden magyar ember számára fontos, hogy a jövő nemzedéke olyan neveltetésben részesüljön, amelyben a hazaszeretet egyértelmű értékként jelenik meg” – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó István. A Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára ismertette a Honvéd Kadét Program, a honvédelmi táborok, az Országos Haditorna Verseny, valamint a Nemzetközi Kadét Kupa és az „1000 év katonái” című honvédelmi vetélkedő eddig elért eredményeit. A programsorozatok fontosságát kiemelve Szabó István elmondta: a tárcának, a Magyar Honvédségnek és a Honvédelmi Sportszövetségnek egyaránt fontos a honvédelmi nevelést és képzést támogató szervezetekkel, illetve szakembereikkel történő együttműködés. A honvédelmi államtitkár aláhúzta: a szakemberek áldozatos és sikeres munkájának köszönhetően a honvédelmi nevelés ügye országszerte eredményesen járul hozzá a fiatalok mindennapjaihoz, garantálva az ország jövőjét.

Kadet_program_elismeresek (7)

Simicskó István beszédében kiemelte: „egyetlen egy közös nevező van az országban: hazánk megvédése, megőrzése és átadása gyermekeinknek, unokáinknak”. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke a honvédelmi neveléssel foglalkozó szakemberek munkáját elismerve elmondta: ennek a közösen végzett feladatnak az eredménye egy erős Magyarország lesz, amely rendelkezik egy ütőképes Magyar Honvédséggel, soraiban a haza szolgálata iránt elkötelezett fiatalokkal. „Hiába a jó fizikum, hiába a sok új fegyver, modernizáció és tudás. A szellemiség és a hit adja az igazi erőt” - tette hozzá Simicskó István. Mint hangsúlyozta: ennek a szellemiségnek az átadásában töltenek be pótolhatatlan szerepet a fiatalokkal foglalkozó szakemberek.

Kadet_program_elismeresek (15)

Sándor Zsolt vezérőrnagy a honvédelmi neveléssel foglalkozó szakemberekhez szólva elmondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program sikere alapvetően azon múlik, hogy elérik-e a fiatalokat, hiszen az új, jövőben érkező fegyverek kezelése és az ország védelme a következő generációk feladata is lesz. „Őrzőből most kell a legtöbb. Az a mennyiségű krízishelyzet, ami az ország irányába érkezik, mind spektrumában, mind sebességében, minden korábbit felülmúl. Legyen ez akár a keleti fenyegetés vagy éppen a déli határainkon kialakult helyzet” – tette hozzá a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese. A vezérőrnagy rámutatott: „ahhoz, hogy ezeket a krízishelyzeteket kezelni tudjuk, egy felkészült, kiképzett, elkötelezett katonaállományra van szükségünk. Az erre történő nevelést már az iskolában el kell kezdenünk”.

A rendezvény végén Szabó István és Sándor Zsolt vezérőrnagy elismeréseket adott át a legkiemelkedőbb munkát végző honvédelmi nevelési szakembereknek.