Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A kultúra versenyképessége nem önmagától való”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. szeptember 29. 18:09

Hatodszorra rendezik meg idén a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek keretében mintegy százhetven múzeum fog össze. A hat hétig tartó színes, változatos programsorozat bemutató sajtótájékoztatóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) tartották szeptember 29-én, csütörtökön délelőtt. Szintén a HM HIM ad majd otthont október 3-án az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitónak.

Magyarországon évente mintegy 9,5 millió múzeumi látogatást regisztrálnak, ami nemcsak az ország lélekszámához képest számít elképesztően magas aránynak, de nemzetközi összehasonlításban, illetve a színház- és mozilátogatások számával összehasonlítva is kiemelkedően jó.

1595925316
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében október 1. és november 15. között összesen több mint ezer programmal várja a közönséget a fesztiválon részt vevő százhetven múzeum – tájékoztatta a megjelenteket dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának köszöntőjét követően dr. Vigh Annamária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője.

Mint elhangzott, a szakma által felvállalt rendezvényeket az eddigi években is a Múzeumok Majálisa – Múzeumok Éjszakája – Múzeumok Őszi Fesztiválja ív foglalta keretbe, amelyek roppant nagy jelentőséggel és felhajtóerővel bírnak. „A kultúra versenyképessége nem önmagától való: vagy felszínre hozzuk, vagy csak látens módon létezik. A kibontakoztatás a mi feladatunk. A múzeumok teljesítményét gyakran csak a kiállításokon mérik le, pedig azok csupán a végpontot, a lecsapódást jelentik. A többit a mi felelősségünk a felszínre hozni", fogalmazott a főosztályvezető.

Miközben azonban a Múzeumok Éjszakáján a látványosságon, az átfogó jellegen van a hangsúly, addig a Múzeumok Őszi Fesztiválja esetében a „vájtfülűbbeket" is szélesebb paletta várja az intézményekben. Mint elhangzott, a HM HIM hagyományosan a leglátogatottabb múzeumok közé tartozik minden hasonló kiemelt rendezvény alkalmával.

A rendezvénysorozathoz szerencsére összeállt mind a szükséges pénz, és kreativitás, illetve innováció terén sem szenvedtek hiányt a szervezők. A finanszírozás oroszlánrészét a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégiuma vállalta magára közel 10 millió forint erejéig, a Kiemelt Kulturális Rendezvények Kollégiuma pedig ezt csaknem 15 millió forintra egészítette ki.

A program támogatója, a Nemzeti Kulturális Alap nevében a tájékoztatón köszöntőt mondott dr. Bereczki Ibolya, a Múzeumi Kollégium vezetője, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó programját pedig Káldy Mária, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ igazgatója ismertette. Utóbbi idén a Tudás és emlékezet: a 20. század sorsfordulói a múzeumi ismeretátadásban mottó alatt fut majd a HM HIM-ben. Az évnyitó alkalmával korszerű, újszerű múzeumpedagógiai kiadványok és kezdeményezések elismerésére, illetve a Múzeumpedagógiai Nívódíj átadására is sor kerül.
A tájékoztatót követően a megjelenteket a HM HIM hagyományőrző műsora szórakoztatta, majd látogatást tehettek a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban és a Sziklakórházban.

1595925316

 Fotó: A szerző felvételei