Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A légierő fejlesztése nélkül nem lenne lehetséges az evakuálás

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Kertész László |  2021. augusztus 23. 18:00

A honvédség menekítési művelete európai összehasonlításban is megállja a helyét - jelentette ki dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Külgazdasági és Külügyminisztérium éves nagyköveti értekezletén tartott előadásában.

Misszióvezetői értekezlet KLAC7146

A tárcavezető kiemelte, hogy a honvédelem a kormány teljes támogatását élvező nemzeti ügy. Ezt bizonyítja a növekvő védelmi költségvetés, amely 2024-re eléri a bruttó hazai össztermék 2 százalékát. A védelmi kiadások növekvő szintje tette lehetővé a Magyar Honvédség rendszerváltást követő legnagyobb mértékű fejlesztését, amely biztosítja az ország védelméhez szükséges nemzeti önerőt. Ez egyben növekvő lehetőségeket biztosít Magyarországnak a NATO és EU vállalásai teljesítéséhez is, amelyet igazol, hogy a NATO legnagyobb műveletének vezetését - a hazánk számára stratégiai fontosságú Nyugat-Balkánon - egy magyar tábornok fogja átvenni ez év októberétől. Ezen felül a védelmi tervezés területén is egyre inkább elismerik eredményeinket – tette hozzá a miniszter.

Benkő Tibor felidézte, hogy a haderőfejlesztést az elmúlt időszakban számos politikai indíttatású támadás érte, amelyekre azonban választ ad a szövetségeseink elismerése. A miniszter kihangsúlyozta, a Magyar Honvédség merevszárnyú csapatszállító képessége is egy olyan beszerzés volt, amelyet sokan vitattak, miközben enélkül ma nem lenne lehetséges az afganisztáni térségből a bajbajutott embereket kimenekíteni. A stratégiai távolságban végrehajtott menekítési művelet európai összehasonlításban is megállja a helyét. Nem minden szövetségesünknek van ilyen önálló, az afganisztáni események tükrében egyértelműen nélkülözhetetlen képessége - mutatott rá a tárcavezető.

Misszióvezetői értekezlet KLAC7128

Az új Nemzeti Katonai Stratégiára kitérve elmondta, hogy egyre fontosabbá válik a biztonság összkormányzati megközelítése. A Magyar Honvédség a pandémia idején már bizonyította, hogy a kulcsfontosságú létesítmények biztosításától a határzárral kapcsolatos feladatokon át a lakosság közvetlen megóvását szolgáló fertőtlenítési és egészségügyi segítségnyújtásig kiemelten hasznos eleme volt Magyarország védekezésének.

A hagyományos katonai feladatok kapcsán a miniszter aláhúzta, hogy Magyarország továbbra is jelentős hozzájárulója marad a béketámogató műveleteknek, amelyek a segítséget oda viszik, ahol a problémák keletkeznek ahelyett, hogy importálná azokat. Ezzel együtt kitért arra is, hogy az afganisztáni eseményeknek számos súlyos tapasztalata van, amelyekkel szembe kell néznie a NATO-nak.

Misszióvezetői értekezlet KLAC7166

A Magyar Honvédség jövőjére visszatérve a miniszter kiemelte a toborzás fontosságát, amelynek érdekében újabb szolgálati formákat hoztak létre és várják a fiatalok jelentkezését. Az első tapasztalatokat rendkívül pozitívnak nevezte, a megújított toborzás és a hazafias nevelés társadalmi fogadtatása nagyon jó, amelyet bizonyít, hogy közel négyszáz fő jelentkezett az elmúlt hónapban. Ezen eredményekkel párhuzamosan dinamikusan bővül az együttműködő középiskolai és felsőoktatási intézmények köre is.