Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legnagyobb hadiipari cégek érdeklődnek hazánk iránt

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László és honvedelem.hu |  2023. július 12. 16:37

A magyar fejlesztésű ProTAR pilóta nélküli repülőrendszer hét eleji debütálása kapcsán a légtérvédelem fontosságáról, valamint a haderőfejlesztés jelenlegi stádiumáról beszélt dr. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos az M1 Ma reggel című műsorában július 12-én, szerdán. A dandártábornok szerint az új technológia jelentősen csökkenti a kiképzés költségeit.

porkolab1

„Úgy kell tudnunk támogatni a földön zajló műveleteket, hogy a légteret uraljuk. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy meg tudjuk védeni hazánk légterét, így ennek a képességnek a fejlesztése kiemelt a jelenlegi haderőképben” – fejtette ki dr. Porkoláb Imre dandártábornok. A katonai elöljáró szerint a ProTAR pilóta nélküli repülőrendszer merev szárnyú, 65 kilogramm felszálló tömegű, sugárhajtású intelligens pilóta nélküli légijármű számtalan előnnyel rendelkezik: a fejlesztést végző cég, a Rotors & Cams Zrt. magyar tulajdonban lévő vállalat, amely itthon teremt munkahelyeket, itthon fog adózni, reményeik szerint exportálni is képes. A miniszteri biztos szerint a drón komoly szakmai-piaci érdeklődésre tarthat számot a nemzetközi színtérben, valószínűleg feltűnik majd a külföldi bemutatókon, gyakorlatokon, de akár más nemzeti hadseregekben is.

Porkoláb Imre dandártábornok – aki egyben a NATO DIANA (Észak-Atlanti Védelmi Innovációs Akcelerátor) innovációs hálózat igazgatótanácsnak elnökhelyettese is - emlékeztetett: a merevszárnyú automata légi jármű, amelyet egy szintén magyar fejlesztésű, nemzetközi szempontból innovatívnak számító elektromos katapultról indítanak, kötelékrepülésre is alkalmas, használatával akár a vadászrepülő-raj működése is szimulálható. A modell eredetileg légvédelmi célanyagnak készült, a Magyar Honvédség a légtérvédelem felkészítésében és a kiképzésben tervezi a használatát. A drón szimulálni tudja egy támadó repülőgép jeleit, így magas szakmai kvalitásokkal, de az eddigieknél költséghatékonyabban tudja támogatni a kiképzést – mutatott rá.

Rotors and cams Sajtótájékoztató és drónbemutató KLAC3481

A ProTAR pilóta nélküli repülőrendszer fejlesztése a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének megrendelésére valósult meg, többéves, komplex szakmai-honvédelmi együttműködés eredményeként. „A magyar hadiipart szinte nulláról kellett újraépítenünk, viszont rendkívül bíztató, hogy a legnagyobb hadiipari cégek érdeklődnek a Magyarországra való település lehetőségeiről. Ennek bizonyos példáit – az Airbus vagy a Rheinmetall esetében – már láthattuk, ezek a gyárak most kezdenek el termelni, vagyis az első eszközök most gördülnek le az összeszerelő állványokról” – válaszolta a dandártábornok a hadiipar jelenlegi állapotára vonatkozó riporteri kérdésre felelve. Aláhúzta: lehetőség szerint minél nagyobb mértékben hazai beszállítókkal kell ellátni a jelentős külföldi hadiipari vállalatokat.

Kapcsolódó cikkek