Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A legnagyobb siker, hogy megtaláltuk Bálint Zoltánt”

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. január 8. 9:15

Sikeres és eredményekben gazdag éven van túl a Honvéd Dream Team, akik január 16-án a Budapest-Bamakón mérettetik meg magukat. A csapat tavaly öt bajnoki futamon vett részt: Bálint Zoltán pilóta és Honfi Barnabás navigátor vezetésével első szezonjában ötödik helyen végzett az országos bajnokság abszolút értékelésében, kategóriájában negyedik helyett szerzett.

2008-ban hat katona kezdte meg pályafutását a katonai tereprali csapat színeiben: a pályázat útján kiválasztott tagoknak több kritériumnak is eleget kellett tenni, így a kiváló műszaki ismeretekkel és autószerelési gyakorlattal rendelkező honvédek a több fordulós vizsga eredményeképpen a Magyar Honvédség Dream Team Gepárdok Tereprali Csapatában foglalhatták el helyüket.

Benyó Miklós sportszakmai menedzser így emlékszik vissza a kezdetekre: „Nagyon tetszett, hogy katonákkal kell foglalkoznom, mert azt gondoltam, fegyelmezettebbek, mint az átlag emberek – és ez így is van. Sokkal jobban tudtunk együtt dolgozni, fejlődni és haladni velük, mert nagyon akarták a sikert. Míg a pozíciók nem dőltek el, addig a fiúk versenyhelyzetben is voltak, és mindenki tudása legjavát nyújtotta. Ez viszonylag rövid ideig tartott, hiszen hamarosan jött is az első futam – én februárban kezdtem velük dolgozni és már márciusban indultak az első tereprali versenyen, ez tehát egy erőltetett menet volt, de nagyon jól viselték. Miután kiválasztásra kerültek a szereplők, az eredmény igazolt minket, hogy jól döntöttünk a pilóta személyét illetően."

A Honvéd Dream Team az évben összesen öt bajnoki futamon vett részt. Bálint Zoltán pilóta és Honfi Barnabás navigátor vezetésével első szezonjában ötödik helyen végzett az országos bajnokság abszolút értékelésében, a kategóriájában negyedik helyett szerzett.

1595895335
 

„Én sportszakmailag nagyon meg vagyok elégedve, főleg Bálint Zolival, akire azt mondhatom, nem volt még olyan tehetséges pilóta a terepen, mint ő. Hogy még katona is, az pedig egy külön kuriózuma a sikersztorinak." – mondta Benyó Miklós, aki a csapatmunkát is kiemelte.
„Minden verseny sikeres volt, hiszen mindegyik versenyen pontot gyűjtött a Dream Team – ez kevés csapatról mondható el. A jó eredmény annak is köszönhető, hogy minden versenyen egyenletes és hibamentes eredményt hoztunk. Nyilván voltak apróbb hibák egy-két versenyen a navigációban, vagy épp a vezetéstechnikában, de ilyen mindenhol előfordul. A legnagyobb siker, hogy megtaláltuk Bálint Zoltánt – emberileg és sportszakmailag tökéletes alkat, aki jól képviseli egyrészt a Honvédséget, másrészt a sportban nagyon elhivatott. A másik fontos a csapatmunka, mely nélkül nem zárhattunk volna sikeres szezont."

Benyó Miklós a honvédelem.hu érdeklődésére elmondta, a csapat nem vesz részt az idei Dakaron, ám a Budapest-Bamako ralin elindul. „Jelenleg is tart a felkészülés, a hétvégén vezetünk azzal az autóval, amellyel Zoliék majd indulnak. Változik a legénység, Bálint Zoli mellett a navigátori székbe Gazdag Ákos ül"- mondta el Benyó Miklós, és hozzátette: „Zoli felkészítése továbbra is tart, szereplése biztos a 2010-es évben, nem is keresünk más pilótát. A Dream Team 2. februárban indul, a Zolin kívül keressük az új embereket."

Fotó: Dévényi Veronika