Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lehetőségek honvédsége

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. augusztus 17. 15:44

A Rákóczi Szövetség által szervezett nyári tábort látogatta meg Sátoraljaújhelyen Benkő Tibor honvédelmi miniszter, augusztus 17-én, kedden. A tárcavezetőt, a táborozók mellett Csáky Csongor, a szövetség elnöke fogadta.

20210817_ISM9178

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársainak köszönhetően a táborozó egyetemistákat ezen a napon a honvédségnél használt kézifegyverek, egy csapatversenyekre is alkalmas akadálypálya, valamint airsoft-lövészet várta. A honvédelmi miniszter ennek megtekintését követően előadást tartott az érdeklődőknek, melyben az újjászülető Magyar Honvédséget és az általa kínált lehetőségeket mutatta be.

Benkő Tibor hangsúlyozta: Magyarországnak szüksége van egy erős, az országot megvédeni képes honvédségre. Mint fogalmazott: vannak szeretteink, vannak nemzeti értékeink, s van hazánk, amelyért küzdeni, harcolni kell. A miniszter arra biztatta a fiatalokat, hogy bátran gondolkozzanak a katonai pályában, hiszen számos lehetőség közül választhatnak már most is. Mint kiemelte: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző Kara mellett az önkéntes tartalékos rendszer különböző lehetőségeit is választani lehet, ha egy fiatal a katonai pályán gondolkodik. Ebben nyújtanak segítséget a már középiskolás kortól elérhető honvédelmi ösztöndíjak is.

20210817_ISM8979

A miniszter leszögezte: a jelenleg is zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program minden fiatalnak lehetőséget biztosít arra, hogy megtalálja helyét, számításait, feladatait a honvédelem rendszerében, hiszen valóban egy 21. századbeli Magyar Honvédséget építünk. Ezt értik és érzik a felsőoktatási intézmények vezetői is, ennek köszönhetően a honvédség már jelenleg is tizenkét egyetemmel kötött együttműködési megállapodást, s ennek köszönhetően az önkéntes tartalékos katonák jelentős része ma már egyetemi hallgató.

A sátoraljaújhelyi táborban toborzósátrat is felállítottak, amely a miniszter szerint sikeres: sok egyetemista, főiskolás látogat oda, érdeklődik a honvédség munkájáról, tevékenységéről, a hivatásos és önkéntes katonai szolgálatról. Jelezte: míg 2010-ben mindössze tizenhét önkéntes katonája volt a honvédségnek, számuk mára 12 ezerre nőtt; ez is mutatja, hogy sikeres a katonai életpálya.