Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A líbiai felkelők elutasítják a vezérkari főnök kinevezését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 5. 15:43

Elutasítják az egykori líbiai felkelők, hogy az ország ideiglenes vezetése Juszef al-Mangust nevezte ki a létrehozandó új hadsereg vezérkari főnökévé. Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT), amely Moammer el-Kadhafi diktátor tavalyi megbuktatását követően ideiglenesen irányítja az észak-afrikai arab országot, január 3-án nevezte ki Mangust vezérkari főnökké.

Az ÁNT egyúttal tábornokká léptette elő Mangust, aki korábban ezredesként szolgált Kadhafi hadseregében. A „vezérkari főnöki" tisztség tavaly júliusban üresedett meg, amikor merényletben meghalt a Kadhafi-ellenes fegyveres felkelést irányító katonai parancsnok, Abdel-Fattah Júnisz.

Balul Asszid, egy több líbiai térség lázadóit tömörítő gyűjtőszervezet tagja közölte: elutasítanak minden olyan jelöltet, aki nem szerepel az általuk korábban a vezérkari főnöki tisztségre javasolt személyek névjegyzékén.

Musztafa Abdel Dzsalíl, az ÁNT vezetője – ideiglenes államfő – tavaly decemberben egy vagy több jelöltet kért az egykori lázadóktól a szóban forgó tisztségre. Végül hat olyan személyt terjesztettek elő, akik korábban magas rangot szereztek a líbiai hadseregben, de átálltak a felkelők oldalára és tevékenyen kivették részüket a Kadhafi-ellenes harcokból. Mangus neve azonban nem szerepelt a listán.

A líbiai vezérkari főnök kinevezése nem lesz olyan könnyű feladat – jósolta Asszid.

Címkékkinevezés