Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén jubilál a központi zenekar

Szöveg: Szűcs László |  2012. január 5. 16:57

Sikeresnek és eredményesnek értékelte az elmúlt évet Csizmadia Zsolt ezredes. A Magyar Honvédség főkarmestere a honvedelem.hu érdeklődésére a katonazenekarok legfontosabb 2012-es programjairól is beszélt.

1595929560
Kifejezetten eredményes esztendőt zártak a Magyar Honvédség katonazenekarai, hiszen 2011-ben nemcsak regionális, hanem nemzetközi fesztiválokon is részt tudtak venni – mondta Csizmadia Zsolt ezredes, akit arra kértünk, értékelje a zenekarok elmúlt évi munkáját.

A Magyar Honvédség főkarmestere hozzátette: a kaposvári, a tatai, a szolnoki, a szentendrei és a hódmezővásárhelyi regionális katona-zenekari fesztiválok mellett, három év kihagyás után, nemzetközi fesztivált rendeztek a nyáron Debrecenben. A nagyszabású rendezvényre – amelyen három magyar zenekar vett részt – Törökországból, Svédországból és Franciaországból is érkeztek fellépők.

Csizmadia ezredestől megtudtuk: nemcsak fesztiválokon, hanem önálló koncerteken is szerepeltek a magyar katonazenekarok. Az MH Támogató Dandár Központi Zenekara számára ezek közül a két legjelentősebb az Olasz Kultúrintézet nagytermében februárban megrendezett hangverseny, illetve a Honvéd Kulturális Központ nagytermében decemberben megtartott karácsonyi koncert volt. Utóbbit megtisztelte jelenlétével dr. Schmitt Pál köztársasági elnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

Természetesen nemcsak a központi zenekar, hanem a Magyar Honvédség többi katonazenekara is adott nagy sikerű koncerteket 2011-ben: a Légierő Zenekar – Veszprém például a decemberi Honvédkarácsonyon, illetve szeptemberben a nemzeti katonai zarándoklaton lépett fel, míg a szentendreiek októberben a népszerű Magna Cum Laude együttes három előadójával közösen koncerteztek. Mindezek mellett meg lehet még említeni a Légierő Zenekar – Szolnok áprilisi hagyományos tavaszi hangversenyét, illetve az ugyancsak tradicionálisnak számító, a hódmezővásárhelyi és a debreceni helyőrségi zenekarok által adott közös karácsonyi koncertet.

1595929561
A meglehetősen szerény anyagi lehetőségek miatt csak két külföldi fellépésre futotta az elmúlt esztendőben. A központi zenekar Franciaországban vendégszerepelt, míg a tatai helyőrségi zenekar a nyáron Ljubljanában lépett fel, a Szlovénia függetlenségének huszadik évfordulója alkalmából megrendezett fesztiválon – mondta Csizmadia Zsolt ezredes.

A főkarmester szerint 2011-nek különleges színfoltja volt az év elején útjára indított, „Honvédbanda szól a Stefánián…"  című programsorozat. Az elsősorban gyermekek számára megrendezett interaktív koncertekkel a fúvószenét kívánták népszerűsíteni a fiatalok körében. „A tavaszi és az őszi előadások sok érdeklődőt vonzottak, éppen ezért döntöttünk úgy a Honvéd Kulturális Központ vezetésével, hogy a programsorozatot idén is folytatjuk, ám már nemcsak a fővárosi, hanem a Budapesthez közeli helyőrségek zenekarait is szeretnénk bevonni ezekbe a vasárnap délelőtti koncertekbe" – mondta Csizmadia ezredes, aki a 2012-es tervekkel kapcsolatban kiemelte: ebben az évben ismét szeretnék megszervezni a regionális katona-zenekari fesztiválokat is, mégpedig a tavalyi helyszíneken.

Mindezek mellett a Magyar Honvédség katonazenészei természetesen idén is részt vesznek minden nagyobb katonai és állami ünnepen, valamint a helyőrségekben szervezett fontosabb eseményeken – hasonlóan az elmúlt évekhez, évtizedekhez.

1595929561
Április 28-ára, a magyar katonazene napjára kétnapos programmal készülnek idén – árulta el a főkarmester. Az első napi tudományos szimpóziumot követően térzenét és össz-zenekari koncertet rendeznének a budapesti Szent István Bazilika előtti téren. Mindezek mellett – a tervek szerint – júniusban Magyarországon találkozik számos európai ország katona-zenekarainak vezetője, főkarmestere. A 2005-ben, a német főkarmester kezdeményezésére létrejött, háromnapos évenkénti találkozónak első ízben ad otthont hazánk.

Csizmadia Zsolt ezredestől megtudtuk azt is, hogy idén ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját a központi zenekar, amelynek tagjai a jubileum alkalmából új díszegyenruhát kapnak. A történelmi hagyományoknak megfelelően megtervezett díszuniformis nadrágja a jelenlegi kistársasági egyenruha fekete pantallója lesz (hozzá a jelenleg is rendszerben lévő fekete cipővel), csak a zubbonyt cserélik le kék színű, Attila-szabású, magyaros díszítéssel varrott felsőre, illetve az ehhez illő sapkára. Az új egyenruhát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereivel közösen tervezték meg, ám a ruházatot csak a kiemelt állami és katonai ünnepeken viselnék a központi zenekar tagjai – emelte ki a főkarmester.

1595929561

 Fotó: Archív