Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A londoni vizsgálat senkit nem mos tisztára

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 25. 13:00

Megkezdődött a hivatalos vizsgálat Londonban kedden arról, hogy Nagy-Britannia milyen körülmények között lépett be 2003-ban az Irak elleni háborúba az Egyesült Államok oldalán. Az úgynevezett közmeghallgatás nehéz perceket okozhat a jelenlegi kormánynak is, de még inkább Tony Blair akkori miniszterelnöknek.

Az öttagú vizsgálóbizottság vezetője, Sir John Chilcot – a brit diplomáciai szolgálat egykori magas rangú tagja – a meghallgatások kezdetének előestéjén ígéretet tett arra, hogy a majdani jelentés “senkit nem fog érdemtelenül tisztára mosni".

Világosan meg akarjuk állapítani, hogy melyek voltak a háborúba lépés lényegi elemei, és ezek hogyan alakultak az idők során – mondta Chilcot a megnyitó beszédben. A vizsgálat “alapos, pártatlan, tárgyilagos és méltányos" lesz – ígérte.

A tervek szerint több tucat tanút kérdeznek ki, köztük nemcsak politikai, hanem katonai és hírszerzési vezetőket is. Blair várhatóan a jövő év elején kerül sorra.

A vizsgálat a 2001 júliusától az idei év júliusáig tartó, nyolcévi időszakot fogja át, ezért nem valószínű, hogy a végleges jelentés 2010 vége előtt elkészül.

A mélyen népszerűtlen háborúban 45 ezer brit katona szolgált, s 179 vesztette életét közülük. A hivatalosan idén áprilisban befejezett hadjárat ellenzői szerint Blair miniszterelnök félrevezette a közvéleményt az invázió szükségességét illetően.

Az iraki háború ügyében eddig két, teljesen más jellegű vizsgálat zajlott le Nagy-Britanniában.

1595893848
Az egyik azt volt hivatva feltárni, hogy milyen körülmények vezettek David Kelly professzornak, Nagy-Britannia vezető mikrobiológiai szakértőjének, a védelmi minisztérium egykori iraki fegyverzetügyi főtanácsadójának öngyilkosságához.

Kelly 2003 nyarán vetett véget életének, miután kiderült: ő volt a forrása a BBC rádió egy riportjának, amely szerint a kormány az információ hamis voltának tudatában tett közzé egy hírszerzési dossziét az állítólag “45 perces bevetési készültségben lévő" iraki tömegpusztító fegyverekről.

Az öngyilkosság hátterét kivizsgáló bizottság gyakorlatilag teljesen felmentette – a bírálók szerint “tisztára mosta" – a kormányt, és szinte minden felelősséget a BBC-re hárított.

Egy évvel később azonban egy másik, a hírszerzési tevékenységet vizsgáló független bizottság megállapította, hogy Iraknak az invázió kezdete előtt már szinte biztosan nem volt érdemi mennyiségű vegyi vagy biológiai fegyvere bevethető állapotban. Ez a jelentés is felmentette azonban a kormányt a tudatos félrevezetés vádja alól.

A vizsgálat a tervek szerint a lehető legnagyobb mértékben nyilvános lesz, de egyes meghallgatásokat zárt ajtók mögött tartanak, ha a nemzetbiztonsági érdekek ezt diktálják. A BBC úgy tudja: Blair meghallgatását is közvetítheti majd a televízió, de ha a tanúvallomás biztonsági szempontból “érzékeny" témát érint, akkor az adást megszakíthatják.