Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élethosszig tartó szolgáltatás egymilliárd euróért

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 25. 13:41

A francia DCNS (Direction des Constructions Navales Services) két szerződést kötött a francia haditengerészettel, a Rubin és Triomphant osztályú, nukleáris meghajtású tengeralattjárók üzemidejük végéig (élethosszig) tartó kiszolgálásukról. A két szerződés összértéke egymilliárd euró.

A két szerződés egyenként 500 millió euróról szól. Az első megállapodás, amely a tervek szerint a 2010-2014 közötti időszakra szól, a Rubis, Saphir, Casablanca, Emeraude, Amethycte és a Perle nukleáris meghajtású tengeralattjárók technikai karbantartását, valamint a tengeralattjárók reaktorainak újratöltését irányozza elő. Mindezek mellett a DCNS természetesen folyamatosan foglalkozik a tengeralattjárók korszerűsítésével is, azok rendszerben állásának időszakában.

A második megállapodás, amelynek időtartama a 2009 novembere és 2015 decembere közötti időszakra vonatkozik, a Triomphant, Temeraire, Vigilant és Terrible ballisztikus rakétahordozókkal kapcsolatos munkálatokra vonatkozik. A megállapodás értelmében a DCNS új indító állásokat helyez üzembe az M51 típusjelű ballisztikus rakéták számára, valamint új lokátorokkal látja el a tengeralattjárókat.

A DCNS korábban már elnyert egy szerződést tíz darab Nemesis típusú torpedóelhárító rendszer szállítására a francia haditengerészet számára.