Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Politikai rivalizálás állt a mészárlás mögött?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 25. 14:03

A Fülöp-szigeteki államfő egyik szövetségesét, a helyi tartományi kormányzó fiát tartják az ázsiai országban két napja elkövetett véres leszámolás fő gyanúsítottjának – közölte a rendőrség szerdán. A Mindanao szigeti Maguindanaóban hétfőn több tucatnyi embert túszul ejtettek és meggyilkoltak egy rivális klánok közötti leszámolásban.

A hatóságok folyamatosan újabb holttestekre bukkannak, eddig 57 áldozatot találtak.

A rendőrségi nyomozás első eredményei szerint Maguindanao tartomány nagyhatalmú kormányzójának fia – aki egyben Datu Unsay város polgármestere és Gloria Macapagal-Arroyo elnök pártjának tagja – állt annak a csoportnak az élén, amelynek fegyveresei magukkal hurcolták az áldozatokat.

A hadseregtől és az áldozatok rokonaitól származó információk szerint a mészárlás célja az volt, hogy a tartományi kormányzó, Andal Ampatuan klánja megszabaduljon politikai ellenfeleitől a szigetországban májusban esedékes általános választások előtt.

A támadók kezére került többek között Maguindanao tartomány egy másik polgármesterének, Esmael Mangundadatunak a felesége, valamint több újságíró is. A polgármester arra készült, hogy jelöltesse magát a többségében muzulmánok lakta tartomány kormányzójának.

A Fülöp-szigeteki államfő kedden rendkívüli állapotot hirdetett Maguindanao tartományban és környékén. Az intézkedéssel szeretnék elejét venni annak, hogy elharapózzon az erőszak a körzetben.