Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cooperative Security 2019: közös védelem

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Dévényi Veronika |  2019. október 17. 17:24

Eredményesen zárult a Cooperative Security 2019 elnevezésű nemzetközi migrációs válságkezelő gyakorlat a Veszprém melletti újmajori gyakorlótéren, október 17-én, csütörtökön. A háromnapos rendezvény során egy esetleges, tömeges migrációs veszélyhelyzet elhárítását és kezelését gyakorolták a résztvevő országok katonái.

1596070366

A gyakorlat alaphelyzete szerint 2019 nyarától nagyszámú illegális bevándorló érkezett Magyarország déli határainak körzetébe. Ennek kapcsán kért és kapott segítséget hazánk a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) országaitól.

A gyakorlat október 17-én megrendezett sajtónapját – a résztvevő országok védelmi miniszterei, államtitkárai mellett – megtekintette Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

1596070366

Közép-európai összefogással megállítható az illegális migráció, továbbá a béke és a biztonság is megőrizhető – jelentette ki a honvédelmi miniszter, hangsúlyozva: a gyorsan változó biztonsági környezetben a közép-európai országok bebizonyították, hogy hasonlóan gondolkodnak és képesek megőrizni az elődök által teremtett kultúrát és értékeket.

Benkő Tibor köszönetét fejezte ki a rendezvény előkészítésében és végrehajtásában résztvevőknek. Mint emlékeztetett: Magyarország négy és fél esztendővel ezelőtt kezdte meg zöldhatárainak lezárását. „Néhány hónap alatt 175 kilométeren építettük ki azt a fizikai határzárat, amellyel meg tudtuk állítani az illegális migránsok nagy számban Magyarországra érkezését" – mondta a tárcavezető, hozzátéve: mindez a visegrádi országok, valamint Ausztria együttműködésének köszönhető.

1596070366

A miniszter kiemelte: „a magyar kormány állásfoglalása ma is az, hogy a gondokat, a problémákat ott kell kezelni, ahol azok keletkeztek. Azért küldjük a katonáinkat békefenntartó missziókba, hogy ennek eleget tegyünk."

Dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelem Igazgatási Főosztályának vezetője, egyben a Cooperative Security 2019 szervezője elmondta: a gyakorlat mindenféleképpen sikeresnek tekinthető. „Nehéz és bonyolult napokon vagyunk túl, hiszen a gyakorlatot három nappal ezelőtt kezdtük egy törzsvezetési résszel, ahol különböző helyzeteket gyakoroltunk tantermi környezetben, számítógépek segítségével" – részletezte az ezredes, hozzátéve: a mai nap pedig a gyakorlati végrehajtásról szólt.

GALÉRIA