Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonás adventi zenevarázs

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Ruzsa István |  2019. december 1. 12:27

Hagyomány és formabontás: mindkettő egyaránt jellemezte a Magyar Honvédség Parancsnokságának első, ünnepi Adventi Gálaestjét, amelyet november 30-án rendeztek a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.

1596072741

Rendhagyó ünnepi műsort ígért köszöntőjében a közönségnek Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, és nem csupán azért, mert a parancsnokság megalakulásának évében először rendezett hagyományteremtő szándékkal adventi gálaestet.

Sűrű teendők pedig nagyon is jellemezték az MH Parancsnokságát, és alárendelt alakulatait, de ahogy Korom Ferenc altábornagy mondta: minden eléjük gördülő kihívást sikerült teljesíteni. A teljesített feladatokról a Magyar Honvédség parancsnoka és az MHP törzsfőnöke – akiket a Vörösmarty Színház két színésze személyesített meg – beszélt komoly mondanivalóval, de humorral, több helyen öniróniával tűzdelve, miközben egy videó-összeállítás segítette a közönséget, hogy némi ízelítőt kaphassanak 2019. legmarkánsabb katonai teendőiről.

1596072742

Az est további részében a zene vette át a főszerepet: Ruff Tamás őrnagy, az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar karmestere, az est művészeti vezetője méltóságteljes, emelkedett, elgondolkodtató és szórakoztató adventi műsort álmodott (és valósított) meg, amely művészi színvonalában, rendezésében és lelkületében is párját ritkítja. Ahogyan Korom Ferenc altábornagy szerint az MH Parancsnokság megalakulásával nem csupán a haderő vezetésének szervezeti struktúrája, de az állomány gondolkodásmódja is megváltozott, úgy zenében és énekben is egyre inkább nyilvánvalóvá vált: a honvédség nem pusztán önmagáért létezik, hanem szerves része a társadalomnak. Az utóbbi években rendre bebizonyosodik – és ezen az estén sem volt ez másképp –, hogy a katonazenekarok a zeneirodalom széles palettájáról válogatva a lehető legváltozatosabb műfajban tudják – és szeretnék is – szórakoztatni a közönséget. Ráadásul olyan művészeket is képesek kísérni, mint Varga Miklós és gyermekei, Vivienn és Szabolcs, vagy éppen Szomor György. Versrészletek és bibliai idézetek mellett a 21. század elvárásainak megfelelően a mondanivalóhoz illeszkedő képi elemek kottázták alá az egyes műsorszámokat, amelyek között felcsendült többek között Queen-sláger, Ennio Morricone-filmzene, Bach-kantáta, illetve az István, a király több részlete is.

1596072742

A műsorba ágyazva Spányi Antal megyéspüspök, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Berta Tibor ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke szentelték és áldották meg a Magyar Honvédség adventi koszorúját, meggyújtva az első gyertyát. Emlékeztettek: a mindennapok sűrű teendői közepette se feledkezzünk meg arról, hogy a Karácsony esszenciája a Jézus Krisztussal történő lelki találkozás.

A gálaest záróakkordjaként Korom Ferenc altábornagy, Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese és Mihócza Zoltán altábornagy, az MHP törzsfőnöke – a színpadon együtt állva – köszönték meg a jelen lévő dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, a Honvédelmi Minisztérium vezetésének, valamint minden résztvevőnek az idei évben nyújtott támogatást.

A gálaestet követő fogadáson mondott köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester kiemelte: büszke arra, hogy Székesfehérvár katonaváros, és köszönetet mondott a városban szolgáló katonák egész éves teljesítményéért.  Némileg formabontó módon pedig megjegyezte, hogy Facebook-oldalán eddig 1,2 millióan látták azt a videót, amelyen katonazenekarok a főtéren egy Depeche Mode-számot játszanak a Fehérvári Királyi Napok keretében ez év augusztus 16-án.

GALÉRIA